Turcia a prezentat în premieră avionul supersonic de luptă fără pilot “Bayraktar Kizilelma” (Foto/Video)

Florin Vlad |
Data publicării:

În perioada 30.08-04.09.2022, pe aeroportul Çarşamba din orașul Samsun se desfășoară Festivalul Tehnologiei și Industriei Aerospațiale turce “TEKNOFEST Karadeniz”, eveniment la care sunt expuse publicului ultimele realizări în domeniu ale industriei autohtone, sunt organizate demonstrații aeriene cu avioane de luptă, drone și elicoptere, precum și seminarii, întrevederi și competiții tehnologice.

Festivalurile din seria TEKNOFEST se desfășoară, de regulă, anual începând cu 2018, fiind organizate până în prezent la Istanbul (2018, 2019, 2021), Gaziantep (2020) și Samsun (2022), precum și o primă ediție în afara țării la Baku/Azerbaidjan (2022).

Una din principalele atracții ale ediției din acest an a “TEKNOFEST Karadeniz” este prezentarea în premieră a celui de-al doilea prototip al sistemului de avion de luptă fără pilot “Bayraktar Kizilelma”, produs de compania Baykar Makina.

Youtube video image

Primul prototip a fost finalizat în iunie 2022, fiind echipat cu un motor de proveniență ucraineană Ivchenko-Progress AI-25TLT care-i asigură o viteză subsonică, iar al doilea prototip este echipat cu un motor AI-322F, care va face ca drona să evolueze la viteze supersonice.

Surse din cadrul industriei de apărare turce au relatat că firma Baykar urmează să lanseze în viitor și o versiune cu două motoare a acestei drone, iar propulsia variantelor supersonice să se realizeze cu ajutorul motoarelor turcești TF-6000, aflate în prezent în stadiu de producție prototip în cadrul companiei TUSAŞ Engine Industries (TEI).

Drona este proiectată să aibă o greutate maximă la decolare de șase tone, capacitatea de transport armament de 1.500 kg, o autonomie de zbor de cinci ore, să dezvolte o viteză maximă de 0,9 Mach și să zboare la o altitudine operațională de 11.000 m.

Proiectarea aparatului “Bayraktar Kızılelma” s-a încheiat în luna mai 2021, proces urmat de integrarea structurală și continuat în prezent cu integrarea sistemelor mecanice și de avionică. Conform declarațiilor oficialilor și inginerilor de la Baykar, primele două prototipuri au planificate începerea testelor de zbor în primele luni ale anului viitor, an în care se sărbătoresc 100 de ani de la crearea Republicii Turcia.

Drona Kızılelma (n.t. “măr roșu”) dispune de o geometrie specifică aeronavelor stealth cu o amprentă radar scăzută, poate executa manevre specifice luptei aeriene, precum și atacuri asupra țintelor terestre și navale. Capacitatea dronei de a decola și ateriza automat pe nave cu pista scurtă o recomandă pentru utilizarea pe viitoarea navă amfibie de asalt turcă, TCG Anadolu (L-400).

Industria de apărare autohtonă oferă pentru acest aparat o gamă largă de sisteme de armament ghidate de mare precizie, printre care rachetele aer-aer Gökdoğan și Bozdoğan, rachetele antinavă Çakır, rachetele aer-sol SOM-J, precum și bombele ghidate Teber și Lacin.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel