Turcia a prezentat Deli - noua dronă kamikaze dezvoltată autohton. Deli nu va intra însă în licitația demarată de România

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Drona kamikaze Deli, produsă autohton de Turcia. Foto: Bm.ge
Drona kamikaze Deli, produsă autohton de Turcia. Foto: Bm.ge

Turcia a prezentat noua dronă kamikaze Deli, dezvoltată de industria de apărare locală.

Publicitate

Drona a fost dezvoltată de Titra Teknoloji și a fost prezentată pentru prima dată în cadrul expoziției SAHA Expo care a avut lo la Istanbul.

Potrivit Daily Sabah, care îl citează pe Davut Yilmaz, directorul general al companiei producătoare, industria turcă a început dezvoltarea UAV-ului kamikaze Deli acum aproximativ doi ani.

Deli e în faza finală de testare.

Drona poate fi lansată atât manual, cât și printr-un sistem de catapultare.

UAV-ul este mobil, putând fi montat în mai puțin de 15 minute. Deli poate atinge o viteză de croazieră de 80 km/h și o viteză maximă de 180 km/h. Altitudinea maximă a dronei este de 3.500 de metri, iar cea operațională între 150-500 de metri. Focosul cântărește aproximativ 3.1 kilograme.

Producătorul spune că prețul, cât și autonomia și capacitatea de lovire, sunt principalele puncte forte ale dronei kamikaze Deli. 

 

România va cumpăra drone turcești Bayraktar TB2, dar cele kamikaze Deli nu se încadrează în cerințele MApN

 

România și-a îndreptat atenția către dronele turcești după ce a solicitat, și a primit, undă verde din partea Parlamentului pentru a achiziționa UAV-uri Bayraktar TB2, desigur drone din clasa II utilizate pentru o cu totul altă misiune în comparație cu Deli.

România va achiziționa trei sisteme de comandă Bayraktar TB2 și 18 drone. Concomitent MApN desfășoară o licitație pentru înzestrarea cu alt tip de drone, licitație în care în etapa a II-a s-au calificat cei de la Elbit cu Watchkeeper.

Totodată, în cursul săptămânii trecute, Ministerul Apărării Naționale a demarat o procedură de achiziție a dronelor kamikaze.

MApN estimează în anunțul privind licitația că vor exista 3 oferte.

Cert e că turcii nu vor putea propune Deli. Cităm din anunțul oficial al licitației:

„Cerința minimă de calificare: operatorii economici candidați trebuie să prezinte documente din care să rezulte că, în ultimii 5 ani, calculați până la data-limită de depunere a candidaturilor (stabilită în anunțul de participare), au efectuat în mod corespunzător livrări de produse similare cu cele ce fac obiectul acestei proceduri și care cumulat să fi avut o valoare de minim 8.224.995,00 LEI”.

Dronele kamikaze au devenit extrem de utilizate atât în războiul din Nagorno-Karabah, cât și în Ucraina.

Armata ucraineană utilizează drone americane de tip Switchblade 300 și Switchblade 600, dar și UAV-uri kamikaze Phoenix Ghost.

Forțele armate ruse de ocupație utilizează și ele astfel de muniție iraniană, cunoscutele drone Shahed-136.

În Nagorno-Karabah azerii au folosit intens drone Bayraktar TB2 turcești, dar și drone kamikaze IAI Harop produse de  Israel Aerospace Industries (IAI). De altfel e extrem de probabil ca IAI să intre și în licitația României.

CITEȘTE ȘI: Drone clasa II pentru Armata română: Etapa I de depunere a ofertelor s-a încheiat cu un singur ofertant care a intrat în cursă

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel