Racheta ATMACA a fost dezvoltată în cadrul Proiectului MILGEM - un program național de înzestrare militară, susţinut de industria de apărare a Turciei. ATMACA este primul sistem ASM (Subsonic Anti-ship Missile) dezvoltat indigen, și este destinat să înlocuiască racheta Boeing RGM-84 Harpoon aflată în serviciul forțelor navale ale Turciei.
ROKETSAN, F514 TCG Kınalıada korvetinden yapılan "harp başlığı takılmış" Atmaca Anti-Gemi Milli Seyir Füzesi atışına ilişkin yeni görüntüleri yayınladı. @roketsan #tcgkınalıada #atmaca
— C4Defence (@C4Defence) February 4, 2021
????https://t.co/E8NjWInQeZ pic.twitter.com/XaFlYdbRh0
Racheta, produsă de compania turca de apărare Roketsan, are o rază de acțiune de peste 200 de kilometri (124 mile), a precizat agenţia turca de presă TRT. Testarea a fost efectuată în regiunea Sinop din Marea Neagră, la aproximativ 600 de kilometri est de Istanbul.
ATMACA füzesinin kara konuşlu versiyonu ve karadan karaya versiyonu da üretilecek. pic.twitter.com/azCPifCqxp
— Yusuf Akbaba (@ssysfakb) February 5, 2021
Turcia a cheltuit zeci de miliarde de dolari, în ultimul deceniu, pentru modernizarea și extinderea capabilităţilor militare ale armatei şi marinei sale, în timp ce președintele Recep Tayyip Erdoğan încearcă să transforme țara în cea mai puternică forţă militară din Marea Mediterană
Racheta a distrus cu succes o țintă atunci când a fost lansată de la bordul corvetei TCG Kinaliada, a declarat, pe Twitter, Ismail Demir, președintele Directoratului pentru Industria de Apărare al Turciei (SSB).
Muhalefet İNBE'leri DHKP-C, PKK teröristleri savunmaya geçsin,
— Ali Haydar KAPLAN (@Payitaht1453ist) February 5, 2021
Millî imkânlarla geliştirilen satıhtan satıha taarruz güdümlü mermisi ATMACA’nın TCG KINALIADA korvetinden harp başlıklı ilk atışı Karadeniz’de başarı ile icra edildi.#MSB #TSK
#BirSilersinMilyonYazarız pic.twitter.com/CgUkuqy4dE
Roketsan spune că ATMACA este o rachetă anti-navă foarte precisă care poate fi integrată cu uşurinţă pe nave de patrulare, fregate și corvete.
Primul contractant Roketsan a început dezvoltarea rachetelor în septembrie 2012, după finalizarea unui contract de cercetare și dezvoltare demarat în 2009. Prima testare a rachetei Atmaca a avut loc în martie 2017.
În anul 2018, conducerea industriei de apărare din Turcia (SSB) a semnat un acord cu două companii turce – Rokestan și Aselsan – pentru a produce în comun, în serie, primele rachete de croazieră anti-navă ATMACA.
Roketsan (cel mai mare producător turc de armament și un important contractor în domeniul apărării) este însărcinat cu producția în serie a rachetelor de croazieră ATMACA. Conform acordului, echipamentul și piesele de schimb pentru sistemul de control şi lansare al rachetelor vor fi produse de compania turcească Aselsan (corporație care produce aparatură radio militară tactică și sisteme electronice de apărare pentru Forțele Armate turce).
Proiectul ATMACA vizează îmbunătățirea programului de rachete al Forțelor Armate ale Turciei
Racheta Atmaca este propulsată de un motor de turbo Safran TR40 și are o rază de acțiune de peste 200 km și o viteză de angajare subsonică Mach 0,85. Cu o greutate mai mică de 800 kg, incluzând un focos de 250 kg. ATMACA are o lungime de 5,2 m, un diametru de 350 mm și are o anvergură aripilor de 1,4 m.
Nu puţine sunt vocile care susţin că racheta ATMACA are caractersitici similare cu Exocetul din Franța, C-802 din China și Harpoon din SUA.
Sistemele de rachete vor fi integrate în proiectul MILGEM (Proiectul naval național MILGEM), care a fost inițiat în anul 2000 pentru a proiecta și a construi o flotă de corvete și fregate multifuncționale care vor înlocui navele mai vechi. Cu alte cuvinte, Turcia va dota corvetele cu rachete de croazieră anti-navă ATMACA.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News