Turcia se laudă cu un nou tanc (Foto/Video). Un hibrid rezultat din combinarea lui Leopard 2A4 cu Altay

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Turcii i-au prezentat ministrului turc al apărării, Hulusi Akar, o versiune actualizată a tancului principal de luptă Leopard 2A4, în timpul unei vizite efectuate de acesta la uzina de vehicule blindate BMC. Tancul este un hibrid rezultat din combinarea tancului german Leopard 2A4 și prototipul tancului turcesc Altay.

Compania turcă BMC a prezentat, în urmă cu câteva zile, o versiune modernizată a unui tancului principal de luptă, un hibrid, care este un produs rezultat în urma combinării carenei unui Leopard 2A4 cu turela unui tanc Altay. Conform informațiilor preliminare, tunul instalat pe acest tanc hibrid este similar cu cel de pe tancul turce Altay – un prototip al industrie turce de apărare.

Hibridul prezentat de compania turcă BMC, considerat de unui experţi o versiune modernizată a tancului Leopard 2A4, este echipat cu un sisteme active de protecție – fabricate în Turcia – și cu sisteme de avertizare laser. Acest tanc hibrid combină șasiul tancului german Leopard cu turela tancului Altay – dezvoltată de industria turcă de apărare – pe care s-a instalat un tun cu ​​alezaj neted de 120 mm. 

 

Un nou tanc turcesc sau o versiune modernizată a tancului Leopard 2A4?

 

La începutul lunii septembrie 2020, precizam că Centrul de Protecție Balistică Roketsan, parte a companiei turceşti cu acelaşi nume, a prezentat în carul unei expoziţii de tehnică militară, pachetul de armuri suplimentare T1 –  care combină protecția reactivă și pasivă – care urmează să fie instalat pe tancurile Leopard 2A4, dar şi pe alte vehicule militare din dotarea Forțelor armate ale Turciei (TSK).

Versiunea modernizată a tancului Leopard 2A4, prezentată în toamna anului tercut de compania turcă Roketsan

Deși greutatea tancului Leopard 2A4 a crescut de la 55 de tone la 62 de tone, prin adăugarea acestui nou pachet de armuri suplimentare, depășirea obstacolelor și testele de mobilitate pe teren au fost trecute cu succes. Tancurile modernizate au început să fie livrate treptat către Forțele armate ale Turciei, începând cu luna octombrie a anului 2020. În prima fază, 40 de tancuri se așteptata să fie modernizate.

Cu alte cuvinte, ceea ce a fost prezentat în urmă cu câteva zile este de departe un nou tanc şi nu o versiune modernizată a tancului Leopard 2A4, deoarece acest hibrid este cu mult mai avansat decât ceea ce a prezentat compania Roketsan în toamna anului trecut.

Turcia are aproximativ 340 de tancuri Leopard 2 și aproximativ 400 de tancuri Leopard 1. Turcia planificase un program semnificativ de modernizare a tancurilor Leopard 1, dar criza financiară din 2009 a pus capăt acestui demers. Astfel, Ankara a reușit să actualizeze 170 din cele 400 de tancuri Leopard 1. Din seria Leopard 2, Turcia a reușit să modernizeze 84 de tancuri dintr-un total de 340.

 

Acesta tanc hibrid să fie un alt colac de salvare pentru proiectul tancului Altay?

 

Săptămâna trecută am precizat, într-o amplă analiza, că industria turcă de apărare va dezvolta primul prototip al motorului ''Batu'' care va fi montat pe tancul principal de luptă (MBT) Altay. Cu alte cuvinte, să fie acesta semnul că Turcia se ia în considerare şi o alte soluţie pentru salvarea proiectului tancului Altay, dezvoltarea unui hibrid?

Principalul tanc de luptă al Turciei, Altay – proiect lansat de compania turcă Otokar – ar urma să primească în anul 2021 un motor dezvoltat şi fabricat în integralitate de industria turcă de apărare. Ankara a anunțat dezvoltarea acestui motor ca pe o soluţie la înlocuirea motorului german MTU - planificat inițial să fie instalat pe tancul turcesc.

Pentru tancul Altay este planificată utilizarea unui motor numit Batu, a cărui dezvoltare a început în 2018 la uzina BMC (o companie turco-qatareză care a câștigat anterior un contract pentru dezvoltarea acestui motor). Lucrările la noul motor vor fi efectuate de compania Otokar.

Batu este un motor diesel ce ar trebui să dezvolte o putere de 1600 CP - alţi parametri tehnici nu sunt cunoscuţi, iar data începerii producției sale în serie este, de asemenea, necunoscută.

În mai 2011, macheta primului MBT Altay a fost prezentată publicului la expoziţia de apărare IDEF 2011 și primele prototipuri au fost livrate Forțelor Armate Turce, în noiembrie 2016. În noiembrie 2018, Președinția Industriilor de Apărare (SSB) a încheiat un contract cu producător de vehicule blindate BMC pentru producția în serie a tancului Altay.

 

Tancul Altay: Cu ce ​​probleme se confruntă Turcia?

 

În lună noiembrie, DefenseRomania a precizat că oficialii turci din domeniul achizițiilor militare, precum şi angajaţii unei companii militare private, au negociat cu o companie sud-coreeană pentru a salva de la eşec programul primului tanc principal de luptă turcesc, Altay.

Compania turca BMC, producătorul tancului Altay, a purtat discuții cu compania sud-coreeană Hyundai Rotem pentru a rezolva problemele legate de lipsurile tehnologice care au ţinut pe loc programul militar pentru tancul Altay. Compania BMC poartă discuţii, prin Hyundai Rotem, cu alţi doi producători sud-coreeni din domeniul apărării: producătorul de motoare Doosan și S&T Dynamics, care produce transmisii automate.

După cum știți, Coreea de Sud și se confruntă și ea cu dificultăți în dezvoltarea unui motor pentru propriul său tanc, iar Germania a interzis furnizarea de motoare MTU MT883 din cauza embargoului asupra armelor impus Turciei.

Coreea de Sud a întâmpinat probleme similare cu programul său de producție în serie a tancului K2 Black Panther. Realizarea la termen a programului K2 Black Panther a întâmpinat întârzieri tot din cauza problemelor legate de motor și transmisie.

Cu alte cuvinte, turcii doreau să folosească pe tancul lor un motor coreean foarte bun, dar şi o transmisie pe care nici coreenii nu o mai folosesc pe tancurile K2 Black Panther.

La început, Turcia spera să doteze tancul Altay cu motorul german MTU și transmisia RENK, dar discuțiile care au avut loc în ultimii ani cu producătorii germani au eșuat din cauza faptului că Germania a oprit vânzările de arme „susceptibile de a fi folosite” de Ankara.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel