Turcia a demarat „operațiunea Eurofighter”. În speranța că Germania va debloca achiziția de avioane Eurofighter, Erdogan îl numește pe Scholz „dragul meu prieten”

Darius Muresan |
Data publicării:

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a lăudat sâmbătă „eforturile de cooperare” ale „dragului prieten” Olaf Scholz, în ciuda divergențelor persistente între cei doi lideri privind războiul din Gaza. Erdogan folosește termenul „genocid” pentru a descrie situația din Gaza, o formulare pe care cancelarul german nu o acceptă, susținând în schimb că „Israelul are dreptul să se apere, dar trebuie să respecte dreptul internațional”.

Scholz a subliniat importanța exploatării „posibilităților de încetare a focului” și a eliberării ostaticilor de către Hamas. Erdogan, pe de altă parte, a justificat procesul inițiat împotriva Israelului la Curtea Internațională de Justiție pentru „genocid”, menționând că peste 50.000 de persoane, inclusiv copii și bătrâni, au fost ucise fără discriminare. De subliniat că cifrele nu sunt demonstrate și sunt, de fapt, cifre exagerate avansate de gruparea teroristă Hamas. În aceste cifre sunt trecuți printre civili și combatanții teroriști lichidați de IDF în Gaza. 

În același timp, Erdogan a apreciat eforturile cancelarului Scholz de a ridica restricțiile germane asupra livrărilor de armament către Turcia. Ankara își dorește să avanseze în achiziția a 40 de avioane de luptă Eurofighter Typhoon, în contextul întârzierilor cu livrarea avioanelor americane F-16, care au primit recent aprobarea din partea Washingtonului.

Cancelarul Scholz a confirmat că „Turcia este membră NATO” și că deciziile privind livrările de armament avansează în urma unor negocieri care implică guvernul britanic. Livrarea avioanelor Eurofighter necesită acordul celor patru țări implicate în producerea lor: Regatul Unit, Germania, Italia și Spania.

Erdogan a mulțumit prietenului său Scholz pentru găsirea soluțiilor la problemele din trecut privind aceste livrări, subliniind importanța cooperării între cele două națiuni. Potrivit Der Spiegel, notează și Agerpres, Berlinul a aprobat recent importurile de arme ale Turciei, inclusiv rachete antiaeriene, în valoare de sute de milioane de euro, marcând o schimbare față de politica din trecut.

Nu însă și pentru avioane. 

 

Germania se opune achiziției Turciei de avioane de luptă Eurofighter. Nemții, singurul impediment încă în calea achiziției

 

2. -imagine fara descriere- (eurofighter_39723100.jpg)

Interesul Turciei pentru Eurofighter Typhoon a apărut după un proces prelungit de achiziție a avioanelor F-16 din SUA, aprobat în cele din urmă după ce Turcia a sprijinit aderarea Suediei la NATO. Însă achiziția avansează foarte greu.

În noiembrie anul trecut Turcia a anunțat că poartă discuții cu Marea Britanie și Spania pentru a achiziționa avioane Eurofighter, dar Germania e cea care s-a opus.

În prezent oficialii de la Ankara au admis că sunt în discuții avansate cu nemții pentru a ridica această ultimă restricție.

Relațiile dintre Germania și Turcia au fost tensionate din cauza utilizării de către Turcia a armelor fabricate în Germania, precum tancurile Leopard, în operațiunile sale militare din Siria. Totuși, recentele evoluții sugerează o posibilă schimbare de poziție.

Planul era ca Turcia să înlocuiască vechile F-16 cu avioane de generația a V-a de tip F-35 Lightning II, industria turcă fiind parte a programului. Doar că achiziția de sisteme rusești S-400, la care Turcia nu a dorit să renunțe sub nicio formă, a condus la excluderea Ankarei din programul F-35.

Turcia s-a reorientat către achiziția a 40 de avioane F-16 în cea mai modernă versiune - Block 70 Viper, dar și către achiziția a 79 de kituri de modernizare pentru aeronavele F-16 existente.  Procesul a primit udă verde din State, cu mare greutate, dar e încă întârziat. Astfel că turcii vor să bată palma pentru Eurofighter europene.

CITEȘTE ȘI: Extinderea războiului, șansa Turciei pentru trei de „da” și Eurofighter? Germania, care a trântit ușa în nas Turciei e pe cale să se răzgândească

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel