În acest scop, au fost trimise scrisori tuturor celorlalte 25 de state membre ale Uniunii Europene, Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, membrilor permanenți ai Națiunilor Unite, Secretarului General Antonio Guterres și Secretarului General al NATO.
Surse diplomatice turce au dezvăluit că mesajele trimise de Turcia la începutul lunii septembrie poartă semnătura ministrului de externe Mevlut Cavusoglu și pun în lumină "practicile ilegale și revendicările extremiste" ale Greciei.
Potrivit surselor, mesajele au confirmat existența unui grup de probleme strâns legate și interdependente în Marea Egee, care privesc apele teritoriale și spațiul aerian național, demarcarea platformei continentale și a apelor teritoriale, și încălcarea statutului non-militar al insulelor și stâncilor din estul Mării Egee, a căror suveranitate nu a fost transferată Greciei în temeiul tratatelor internaționale aplicabile, și a domeniilor precum "SAR" (aplicarea prevederilor privind căutarea și salvarea pe mare), "FIR" (zonele de responsabilitate și informare aeriană) și "NAVTEX"(serviciul automat de informare pentru navigație).
Turcia: "Grecia este singura țară din lume care are ape teritoriale și un spațiu aerian care nu sunt identice și nu sunt recunoscute de alte țări"
În scrisori s-a subliniat că "Atena susține că spațiul său aerian se întinde la 10 mile în zona maritimă, deși aria apelor sale teritoriale din Marea Egee este până la 6 mile de țărm", explicând că "Grecia este singura țară din lume care are ape teritoriale și un spațiu aerian care nu sunt identice și nu sunt recunoscute de alte țări".
Turcia și Grecia au de mai mai mult timp o serie de dispute privind drepturile teritoriale din Marea Egee și estul Mediteranei. Tensiunile au escaladat în 2020 pe tema drepturilor de foraj în zonele din Mediterană în care Grecia și Cipru revendică zone economice exclusive. În plus, Grecia subliniază că își rezervă dreptul de a-și extinde apele teritoriale de la 6 la 12 mile marine în jurul insulelor sale din Marea Egee, în 2021 parlamentul elen votând o lege în acest sens.
În replică, Turcia desfășurat o serie de provocări în cele două mări și a anunțat că o astfel de mișcare, ce i-ar bloca accesul în Egee, va fi considerată drept o cauză de război. Atena nu a trecut încă la aplicarea măsurilor adoptate, cerând Turciei revocarea deciziei de a considera extinderea apelor teritoriale drept cauză de război dacă dorește o normalizare a relațiilor.
În cadrul scrisorilor trimise, Turcia a precizat că are încrederea în soluționării problemelor din Marea Egee în baza dreptului internațional cu recunoașterea reciprocă a drepturilor fundamentale și a intereselor legitime ale ambelor țări.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News