James Conroy, vicepreședinte al companiei americane Northrop Grumman, a anunțat că decizia Ankarei de a achiziționa pachetul AN/ALQ-257 va reprezenta prima vânzare majoră a acestei capabilități către o armată străină.
„Vom livra Turciei peste 150 de sisteme de război electronic pentru noile aeronave pe care le va achiziționa, dar și pentru cele pe care le va moderniza și pe care le operează în prezent”, a declarat Conroy într-un interviu acordat pe 30 ianuarie. “Odată cu această achiziție, Turcia va deveni a doua țară, după SUA, care va achiziționa sistemul IVEWS AN/ALQ-257 .”
De asemenea, reprezentantul companiei a precizat că se înregistrează un interes în creștere al țărilor pentru obținerea pachetului IVEWS, deoarece amenințările cu care se confruntă aeronavele în domeniul frecvențelor radio sunt tot mai variate.
Ce este sistemul de război electronic IVEWS, alegerea SUA pentru avioanele sale F-16, atât cele vechi cât și cele noi în versiunea Viper?
F-16 Fighting Falcon. Photo: Northrop Grumman
Pachetul integrat de război electronic IVEWS, produs de Northrop Grumman, include un receptor radar digital de ultimă generație destinat avertizării privind scanarea aeronavei în radiofrecvență, un procesor avansat conceput special pentru aplicații de război electronic și emițătoare de mare putere pentru bruiaj radioelectronic, cu antene proiectate astfel încât să corespundă dimensiunilor, greutății și puterii aeronavei F-16.
După cum se știe, Turcia a primit aprobarea Congresului SUA pentru a achiziționa avioane de luptă F-16 Block 70 noi, precum și kituri pentru modernizare la acest standard a avioanelor F-16 deținute deja.
F-16 în versiunea Block 70 nu include însă pachetul IVEWS. Potrivit informațiilor din presa turcă, AN/ALQ-257 va funcționa în compatibilitate deplină cu radarul AESA de tip AN/APG-83 SABR, produs tot de produs de Northrop Grumman, cu care vor fi echipate F-16 Block 70 așteptate de Turcia.
O abordare inteligentă și o temă de gândire inclusiv pentru România
Avion de luptă de tip F-16 Fighting Falcon aflat în dotarea Forțelor Aeriene Române, pe Baza 86 Borcea. Foto: DefenseRomania
Abordarea Turciei privind întărirea capabilității de război electronic a avioanelor F-16 este una curajoasă și inteligentă putând reprezenta, dacă nu un exemplu, cel puțin o temă de gândire și pentru factorii de decizie din România.
Specificațiile și caracteristicile exacte ale configurației 6.6 nu au fost făcute publice, însă ele pot varia în funcție de cerințele specifice ale clientului și de versiunea aeronavei F-16 care este modernizată, și cuprind o gamă largă de îmbunătățiri pentru creșterea performanței generale a aeronavei, a eficaității și capacității de supraviețuire a acesteia în scenariile de război moderne, adică exact ce poate asigura un sistem performant de război electronic precum AN/ALQ-257.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News