Tudor Curtifan: Vorbim mult prea puțin de diplomația militară și sacrificiul pe care l-a făcut Armata pentru integrarea României în NATO

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata României în timpul misiunii din Afganistan. Sursă foto: MApN
Armata României în timpul misiunii din Afganistan. Sursă foto: MApN

România a sărbătorit recent 20 de ani de la integrarea istorică în cea mai puternică alianță militară defensivă din istorie - NATO. O integrare care a avut loc în urma unei adevărate bătălii diplomatice și politice pentru a atinge acest deziderat.

Totodată, azi, pe 7 aprilie 2024, România marchează Ziua NATO, celebrată în prima duminică a lunii aprilie. Această dată a fost aleasă pentru a comemora aderarea României la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord la 29 martie 2004, precum și ziua arborării drapelului României la sediul NATO din Bruxelles la 2 aprilie 2004.

În cadrul emisiunii Euroatlantica difuzată de Radio România Actualități și realizată de Radu Dobrițoiu, Tudor Curitfan, redactorul-șef al DefenseRomania a vorbit despre importanța deciziei istorice de aderare la NATO pe care a plasat-o pe același palier istoric cu Marea Unire din 1918 și Revoluția din 1989.

„Pentru România, din perspectiva mea - şi nu cred că folosesc clişee sau exagerări - aderările României la NATO și UE, prima a deschis şi uşa către aderarea la Uniunea Europeană şi a consolidat această din urmă aderare, sunt pe acelaşi palier al importanţei istorice alături de Marea Unire din 1918 şi Revoluţia din decembrie 1989. Această umbrelă de securitate sub care ne aflăm a schimbat în mod cert şi soarta României aşa cum o percepem astăzi. Cu siguranţă sunt multe chestiuni de îmbunătăţit,  Armata a fost profund subfinanţată timp de 10 ani. Dar astăzi, Armata României în NATO arată total diferit faţă de anii '90 şi sunt convins că în urma programelor şi în urma a tot ceea ce se desfăşoară în momentul actual, peste 10 ani, Armata României va arăta cu totul diferit”, a precizat acesta.

 

Tudor Curtifan, despre sacrificiul Armatei României pentru integrarea în NATO

 

2. -imagine fara descriere- (soimii_carpatilor_afganistan_80886000.jpg)

În acest sens Tudor Curtifan amintește de rolul pe care Armata României l-a jucat în procesul de aderare prin ceea ce numim azi diplomație militară. El subliniază că deși clasa politică „ia mereu caimacul” atunci când e vorba de integrarea în NATO, fără sacrificiul Armatei în teatrele de operațiuni, acest moment istoric ar fi fost greu de îndeplinit.

„Când se vorbește despre integrarea în Alianţa Nord-Atlantică și se celebrează aderarea la NATO, mereu clasa politică ia caimacul. Dar e foarte important de menţionat şi de amintit diplomaţia militară, căci fără sacrificiul Armatei în teatrele de operaţiuni şi ceea ce numim azi diplomaţie militară, aderarea nu ar fi fost posibilă.

E vorba de modalitatea în care Armata României a folosit diplomaţia militară, a depus sacrificii în teatrele de operaţii, modul în care Armata României s-a pregătit. Și a făcut-o cu carenţe mari și deficit de tehnică militară, mai ales în anii pre-integrare în Alianţa Nord-Atlantică. Eu cred că modul exemplar în care Armata României s-a prezentat în teatrele de operaţii a oferit mediului politic un instrument esenţial pentru negocierile care au avut loc pentru integrarea în Alianţa Nord-Atlantică. Rolul acesta a fost fundamental şi am spus-o şi o repet de fiecare dată când am ocazia, trebuie să vorbim mai mult de acest rol pe care l-a avut Armata în integrarea României în NATO”, a mai punctat Curtifan.

În perioada 1996-2022, România a pierdut 30 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar alţi peste 200 au fost răniţi.

 

Propaganda rusă nu poate explica faptul că tocmai statele din sfera sovietică de influență au depus eforturi și reforme pentru integrarea în NATO

 

3. Sursă foto... (armata-romaniei-soldati-millitari_15833400.jpg)

Sursă foto: MApN

Tudor Curtifan a reamintit că toate statele din fostul Pact de la Varșovia, desigur cu excepția Federației Ruse, sunt azi membre NATO ceea ce era imposibil de imaginat acum 34 de ani. Iar ele au devenit membre din proprie inițiativă, în urma unor eforturi și reforme masive pe care le-au depus și efectuat, lucru pe care propaganda rusă îl ascunde prezentând doar narativul „extinderii NATO”. Cu alte cuvinte nu NATO a forțat extinderea, dimpotrivă, fostele state sovietice și cele aflate în sfera rusă de influență înțelegând pericolul au depus eforturi pentru a adera la NATO.

„Toate statele membre ale Pactului de la Varşovia sunt, în afară de Federaţia Rusă desigur, astăzi membre ale Alianţei Nord-Atlantice. Nu cred că-şi imagina cineva acum 34 de ani un asemenea scenariu. Și trebuie să menţionăm că toate aceste state care au aderat după prăbuşirea Uniunii Sovietice şi-au dorit acest lucru li au depus eforutir. A fost o bătălie pentru integrarea în Alianţa Nord-Atlantică. Exact cum s-a întâmplat şi în cazul României. Deci, ceea ce Federaţia Rusă omite să spună de foarte multe ori, din motive lesne de înţeles, e că nu NATO s-a extins către graniţele ruse. Ci tocmai aceste state, din motive de securitate pe care le cunoaştem foarte bine şi nu intrăm în alte detalii, au dorit integrare în Alianţa Nord-Atlantică”, a conchis Tudor Curtifan.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel