Trupele ruse vor primi în dotare mini-rachete hipersonice

Ionel Copcea |
Data publicării:

Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 03.11.2020, citând surse din cadrul Complexului Militar Industrial, că în Federația Rusă a început dezvoltarea unei noi rachete hipersonice, din clasa ușoară. 

Cu ajutorul acesteia, Forțele Terestre ale armatei ruse speră că vor putea distruge, “în câteva secunde”, statele majore, punctele de conducere, artileria și tehnica blindată ale adversarului. Lucrările la noua rachetă se desfășoară în cadrul realizării concepției privind complexele de rachete tactice de înaltă precizie.

 

Hipersunet compact

 

După cum au precizat pentru Izvestia surse aparținând Complexului Militar Industrial, dezvoltarea noii rachete a început pe baza unor soluții tehnice ale proiectului complexului de rachete Hermes. Diferența principală a noului armament, care a primit denumirea de lucru Klevok-D2, va consta în întrebuințarea unui nou motor cu reacție. Acesta va accelera racheta la o viteză hipersonică, “ceea ce îi va crește raza de acțiune și o va face invulnerabilă pentru sistemele moderne de apărare antiaeriană”.

Anterior, Izvestia a informat că Ministerul rus al Apărării a aprobat conceptul de introducere a sistemelor de rachete tactice de înaltă precizie în dotarea brigăzilor și diviziilor din cadrul Forțelor Terestre. Lansatoarele compacte vor putea fi montate pe vehiculele blindate Typhoon și Tiger. Țintele pentru acestea vor fi indicate de drone și luptători cu echipamente ale complexului de comunicații și conducere Strelets. Noile arme vor ocupa un loc intermediar între artilerie și sistemele de rachete operativ-tactice Iskander-M.

Conform termenilor de referință pentru dezvoltarea componentelor complexului, se dore;te ca noua muniție să fie utilizată de pe o varietate de platforme, atât terestre, cât și aeriene. Greutatea la lansare în containerul de transport și lansare a rachetei nu va depăși 150 de kilograme. Nici calibrul de 207 milimetri preluat de la Hermes nu se va schimba, iar focosul cu o greutate de 57 de kilograme se consideră suficient pentru a distruge vehiculele blindate și adăposturile ușoare sau clădirile individuale.

Potrivit surselor, racheta va fi echipată cu aripi care se vor deschide după lansare. În urma startului cu ajutorul unei celule de lansare detașabile, care va oferi accelerația inițială, zborul va continua pe motorul de croazieră al rachetei. Cu ajutorul acestuia, racheta va accelera la câteva mii de kilometri pe oră în 40 de secunde. Termenii de referință indicau faptul că acesta ar trebui optimizat pentru deplasare la un nivel de până la cinci Mach, care este granița oficială pentru începutul hipersunetului.

„Anterior, diviziile de arme combinate includeau sisteme de rachete Tochka, însă acestea erau învechite și au fost scoase din serviciu. Și în schimb diviziile nu au primit nimic”, a declarat expertul militar Viktor Murakhovsky pentru Izvestia.

„Ca urmare, diviziile nu mai aveau putere de foc pe distanțe lungi. În același timp, zona de responsabilitate a brigăzilor și diviziilor de infanterie moto și tancuri s-a extins, iar sfera operațiilor pe care trebuie să le efectueze, în conformitate cu noile documente de luptă, a crescut. Iar ca mijloace de foc, aceste mari unități au doar artilerie și lansatoare de proiectile reactive. Intervalul dintre ele nu le permite să opereze pe întreaga adâncime a zonei de responsabilitate a diviziei. Drept urmare, comandantul este obligat să ceară resursele eșalonului superior. Aceasta este o situație anormală. Comandantul trebuie să aibă la îndemână propriile sale arme de foc, capabile să rezolve misiunile de cercetare și de atac”, a spus Murakhovsky.

 

Complexul de rachete Hermes

 

Dezvoltarea sub denumirea Klevok a început încă din anii 90 ai secolului trecut. Complexul creat în cadrul acesteia este acum cunoscut sub numele de Hermes. Noua rachetă va folosi o parte din evoluțiile sale, dar în versiunea cu un motor supersonic, Klevok-D2 “va zbura mult mai departe și mai repede”.

Anul acesta, la expoziția Armata-2020, a fost prezentată pentru prima dată o versiune a complexului Hermes pe un șasiu mobil. Lansatorul pentru șase rachete poate fi montat pe un camion KamAZ cu trei axe sau pe alte modele de echipament militar. Potrivit reprezentantului dezvoltatorului, “chiar și în cazul unei lansări la 100 de kilometri, abaterea este de doar o jumătate de metru”.

Anterior, s-a informat că racheta va avea un sistem combinat de dirijare atunci când va fi lansată la distanță maximă. În partea principală a traiectului de zbor, aceasta se va afla sub controlul sistemului de navigație inerțială. În etapa finală, capul de acționare va fi pornit pentru a detecta ținta și direcționa muniția către aceasta.

Complexul a fost dezvoltat nu numai în versiunea pentru Forțele Terestre. Înainte de aceasta, a fost creată varianta de aviație Hermes-A, cu o autonomie redusă la 15-20 de kilometri. Testele unor astfel de rachete lansate din aer au fost efectuate pe elicopterele Ka-52 încă de la începutul anilor 2000. Această versiune a fost echipată cu un sistem de dirijare cu laser.

De asemenea, a fost anunțată posibilitatea instalării complexului Hermes pe nave, vedete și chiar pe sistemele de rachete antiaeriene Pantsir-S.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel