Primul val de atacuri a început devreme, înainte de căderea întunericului, și a fost marcat de loviturile cu drone kamikaze de tip Geran (Shahed). Forțele Aeriene ale Ucrainei au anunțat că au fost detectate simultan patru grupuri de drone rusești. Primul grup a fost decoperit în nordul regiunii Cernihiv și s-a îndreptat în direcția vest. Al doilea grup a apărut în sudul aceleeași regiuni, intrând în regiunea Kiev dinspre est. Al treilea grup de drone a fost observat în regiunea Sumy, îndreptându-se către Cernihiv. În sfârșit, ultimul grup a fost descoperit în zona Mirhorod din regiunea Poltava.
Al doilea val al atacurilor a presupus întrebuințarea rachetelor de croazieră, cel mai probabil lansate de bombardierele strategice rusești. Rachetele au pătruns în regiunea Cernihiv dinspre Sumî și în regiunea Kiev de la Poltava. Se pare că toate rachetele au mers către Starokonstantinov din regiunea Hmelnițki. Potrivit martorilor locali, în zona aerodromului, au fost auzite două serii de explozii.
După toate probabilitățile, rușii au intensificat atacurile asupra aerodromurilor ucrainene, pe măsură ce se apropie sosirea avioanelor de vânătoare F-16 din Occident.
Trebuie precizat faptul că Ucraina nu va putea desfășura avioanele F-16 pe teritoriile statelor vecine, așa cum s-a speculat anterior, deoarece SUA au stabilit o condiție strictă pentru staționarea aeronavelor numai pe aerodromurile ucrainene. O declarație în acest sens a fost făcută cu numai o zi înainte de către consilierul pentru securitate națională al președintelui american, Jake Sullivan.
Partea americană se așteaptă ca Kievul să folosească avioanele americane F-16 ce îi vor fi transferate pentru a proteja Forțele Armate ale Ucrainei pe linia frontului, ceea ce implică prezența lor pe teritoriul ucrainean. Aceasta este o condiție indispensabilă, a cărei ignorare ar putea duce la încetarea finanțării Ucrainei de către Statele Unite.
Kievul a încercat în repetate rânduri să discute cu țările vecine din cadrul NATO despre la staționarea avioanelor F-16 pe teritoriile lor.
Presa rusă de propagandă susține că, la început, s-a afirmat că toate aeronavele vor avea baza pe aerodromuri din Polonia și România, de unde vor decola pentru îndeplinirea misiunilor. Rusia a avertizat însă că va lovi aceste aerodromuri, care vor primi avioanele destinate Ucrainei. Apoi, la Kiev s-a precizat că doar avioanele de rezervă vor fi păstrate în străinătate, în timp ce aeronavele principale vor fi dislocate pe aerodromurile ucrainene.
Pe acest fond, Rusia a crescut în ultimele zile loviturile asupra aerodromurilor ucrainene, pentru a le face nepotrivite pentru staționarea avioanelor americane. Ca urmare, un general în retragere al Forțelor Armate ale Ucrainei (Serhiy Krivonos) a propus utilizarea drumurilor publice pentru decolarea și aterizarea aeronavelor. Potrivit acestuia, este necesar să se amenajeze spații speciale pentru deservirea avioanelor, care să includă adăposturi și puncte de realimentare pe autostrăzi. Generalul ucrainean a făcut referire la o experiență similară a Suediei.
În ceea ce privește loviturile aeriene din seara zilei de joi, Forțele Aeriene ale Ucrainei au anunțat că trupele ruse au întrebuințat cinci rachete de croazieră Kh-101, lansate de bombardierele strategice Tu-95MS din regiunea Saratov și 19 drone de atac Shahed-131/136, lansate din Primorsko-Akhtarsk (Ținutul Krasnodar) și din regiunea Kursk.
Oficialii militari ucraineni au confirmat faptul că direcția principală a atacului a fost reprezentată de localitatea Starokonstantinov. Potrivit acestora, în respingerea atacurilor au fost implicate avioane de luptă, unități de rachete antiaeriene, grupuri mobile de foc și mijloace de război electronic.
Ca urmare a luptelor aeriene, toate cele cinci rachete au fost doborâte în regiunile Hmelnițki, Sumy și Cerkasy. De asemenea, au fost distruse 11 drone aeriene în regiunile Mîkolaiv, Kiev, Vinnița, Hmelnițki, Herson și Sumî.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News