“Corporația întrunită constructoare de avioane, parte a Rostec, a predat Forțelor Aerocosmice primul lot de avioane de vânătoare multifuncționale Su-35S din acest an.
Avioanele de luptă din generația 4++ au trecut un ciclu complet de teste în fabrică, au fost acceptate de personalul tehnic și testate în diferite moduri de operare de către piloții Ministerului Apărării al Federației Ruse. Avioanele au zburat spre aerodromul de dislocare permanentă”, se arată într-un comunicat de presă al Rostec, preluat de agenția Tass.
După cum a remarcat Vladimir Artyakov, prim-adjunct al directorului general al Rostec, în prezent, noi loturi de complexe de aviație sunt în diferite grade de pregătire la întreprinderile corporației de stat. Ele vor fi transferate la trupe ca parte a comenzilor de stat pentru apărare din acest an. Potrivit precizărilor acestuia, piloții apreciază foarte mult caracteristicile Su-35S.
“Avioanele de vânătoare sunt echipate cu arme avansate și sisteme de informații și de ochire cu rază lungă de acțiune.
Cel mai modern avion pe care Rusia îl trimite în Ucraina
Su-35S a fost proiectat pentru a câștiga supremația aeriană, pentru a distruge ținte terestre și de suprafață, pe timp de zi și de noapte, în condiții meteorologice simple și dificile. În același timp, aeronava este capabilă să funcționeze la distanțe mari de aerodromul de origine”, a declarat reprezentantul corporației de stat.
Pe de altă parte, potrivit directorului general al Corporației întrunite constructoare de avioane, Vadim Badekha, producția de avioane de luptă va fi crescută în acest an.
“Sarcina noastră principală este de a crește ritmul de construcție a produselor militare solicitate. În primul rând, acest lucru se aplică aeronavelor Su-34, Su-35 și Su-57. Pentru fiecare dintre aceste tipuri, este planificată creșterea volumelor de producție în acest an. Pentru a asigura crearea acestor echipamente, vom continua să extindem producția”, a spus el.
Su-35 (Flanker-E+ în codificare NATO) este un avion de luptă rusesc multifuncțional supermanevrabil cu un vector de împingere controlat din generația 4++. În cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse, poartă indicele Su-35S. Acesta este conceput pentru a câștiga supremația aeriană prin distrugerea vehiculelor aeriene cu și fără pilot cu rachete ghidate la distanțe lungi, medii și scurte, pentru desfășurarea de bătălii manevrabile cu rază lungă și scurtă de acțiune, în timpul acțiunilor autonome și de grup, pentru distrugerea țintelor de suprafață și terestre cu toate tipurile de arme, în orice condiții meteorologice, precum și a infrastructurii terestre acoperite de sisteme de apărare aeriană și situate la o distanță considerabilă de aerodromul de bază.
Greutatea maximă la decolare a avionului este de 34,5 tone, viteza maximă poate ajunge la 2.500 de kilometri pe oră. Raza de zbor variază de la 1.500 la 4.500 de kilometri, iar plafonul practic de zbor al aeronavei este de 20.000 de metri.
Su-35 are capacitatea de a utiliza întreaga gamă de arme aer-aer și aer-sol existente și de perspectivă, inclusiv cele de înaltă precizie. Armamentul principal al Su-35S este reprezentat de un tun de aviație GSh-30-1 cu calibrul de 30 de milimetri, rachete aer-aer cu rază scurtă, medie și lungă de acțiune, rachete antinavă Kh-31, Kh-35U sau Kh-59M, diferite tipuri de muniție de înaltă precizie și neghidată. Aeronava integrează, de asemenea, sistemul de informații și control IUS-35 și o stație radar cu o rețea de antene fazate, care are o rază de detectare a țintei de 100 până la 400 de kilometri.
Comentariul autorului:
În cursul anului 2024, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au primit în dotare patru loturi de avioane de vânătoare Su-35S, care au fost livrate în lunile aprilie, mai, septembrie și noiembrie.
Aeronavele au fost produse la Întreprinderea de aviație Komsomolsk pe Amur, în baza unui al patrulea contract pentru furnizarea a 24 de avioane Su-35S încheiat cu Ministerul rus al Apărării. Primele patru aeronave din cadrul noului contract au fost livrate în decembrie 2022, iar următoarele 12 aparate pe parcursul anului 2023.
Anterior, în perioada 2012-2022, în baza unor contracte încheiate în 2009, 2015 și 2020, Forțele Aerocosmice au primit 104 avioane Su-35S din producția de serie.
În total, la începutul anului 2024, Forțele Aerocosmice dispuneau de 120 de avioane Su-35S.
Probabil că, în prezent, ținând cont și de pierderile înregistrate în timpul războiului din Ucraina, partea rusă are la dispoziție aproximativ 100 de avioane operaționale de tip Su-35S.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News