Pe 28 decembrie, SMG ucrainean raporta despre 56 de ciocniri între părțile beligerante, ceea reprezintă de aproape două ori mai puțin decât mai vârfurile de peste 100 de confruntări din ultimele două luni și jumătate și cu aproximativ 50% mai puțin decât media perioadei respective.
Desigur, reducerea numărului de ciocniri ar putea fi doar pentru câteva zile, dar din experiența ciclurilor anterioare ale acestui război, campaniile ofensive rusești de mare angajament nu au depășit trei luni.
În vara anului 2022, când Rusia a ocupat orașele Severodonețk și Lisiceansk, la finalul lunii august forțele ruse dădeau primele semne de oboseală într-o campanie începută la mijlocul lunii mai prin operația de capturare a localității Lyman.
Anunțata ofensivă rusească din iarna 2022 - primăvară 2023, cunoscuta ca operația pentru capturarea orașului Bakhmut, a fost, totuși, ceva mai lungă debutând în decembrie și finalizându-se în luna mai, dar cu cele mai mari angajamente către finalul perioadei, în decembrie și ianuarie fiind desfășurate doar acțiuni pregătitoare de mai mică intensitate.
Armata rusă nu și-a îndeplinit obiectivele în actuala campanie de ofensivă
În cele două luni și jumătate din toamna lui 2023 cât a deținut inițiativa pe front, armata rusă s-a concentrat pe cucerirea localităților Avdeevka și Marinka situate la periferia vestică a orașului Donețk. Ambele obiective au fost ratate, deși ministrul Apărării de la Moscova, Serghei Șoigu, a anunțat capturarea localității Marinka. Însă anunțul, făcut destul de suspect în aceeași zi cu pierderea navei de desant de capacitate mare Novocherkassk, scufundată de un atac ucrainean cu rachete, pune sub semnul îndoielii capturarea localității de altfel infirmată de oficialii militari ucraineni.
Pe lângă ratarea celor două obiective, trupele ruse sunt acum direct amenințate și pe direcția terestră Crimeea prin capul de pod obținut de militarii ucraineni pe malul stâng al Niprului în octombrie și extins treptat până în prezent.
Momentul în care forțele terestre ruse reduc ritmul de luptă, menținut la un nivel ridicat din data de 10 octombrie, coincide cu bombardamentul masiv cu rachete din dimineața de 29 decembrie asupra Ucrainei.
Prin acest bombardament masiv, Moscova, pe lângă campania de iarnă de distrugere a infrastructurii energetice ucrainene, încearcă din nou să redirecționeze ajutorul militar extern pentru Ucraina către echipamente de apărare și energetice în detrimentul mijloacelor de luptă ofensive care să-i permită Kievului să-și recâștige teritoriile.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News