Trupele ruse au lansat un nou val de atacuri asupra Ucrainei. Rachetele rusești au ajuns din nou în vestul teritoriului ucrainean, în regiunile Volyn și Rivne

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

În noaptea de 27.08.2024, armata rusă a executat un nou val de atacuri cu rachete și drone asupra unor ținte de pe teritoriul ucrainean. Deși acesta nu a mai avut amploarea celui din 26 august, mijloacele de lovire rusești au ajuns din nou până în vestul Ucrainei.

O serie de explozii au fost înregistrate în capitala Kiev, precum și în orașele din regiunea Kiev. Primele sosiri ale rachetelor și dronelor rusești au fost semnalate în zona Boryspil, unde se află un aeroport internațional, folosit de regimul de la Kiev în calitate de centru de transport și logistică, inclusiv pentru primirea, plasarea și distribuirea ulterioară a armelor și munițiilor.

De asemenea, la Kiev, a avut loc un atac asupra unui punct de desfășurare a mercenarilor străini și a instructorilor militari. Lovituri aeriene au fost confirmate în zona bulevardului Metallurgov și a Pieței Gorki. Potrivit publicului local, a fost provocat un incendiu în clădirea Hotelului Aurora, în care se pare că au fost cazați mercenari și instructori militari din Polonia, Canada și alte state.

Mai multe explozii au fost raportate și în regiunile Jytomyr și Khmelnițki, inclusiv la aerodromul Starokonstantinov aparținând Forțelor Aeriene ale Ucrainei.

Rachetele rusești au ajuns din nou în regiunile Volyn și Rivne. Lovituri suplimentare au fost efectuate asupra instalațiilor energetice ucrainene, care sunt utilizate în scopuri militare, inclusiv pentru producția de arme și muniții.

Potrivit unor surse rusești, până la ora 07:50 dimineața, în majoritatea regiunilor ucrainene a fost ridicat pericolul de rachete, dar regimul de raid aerian continuă să funcționeze în multe dintre acestea. Motivul este reprezentat de numeroasele drone Geran-2 (Shahed), care încă se află pe cer, hărțuind sistemele de apărare antiaeriană aparținând Forțelor Armate ale Ucrainei.

Între timp, reprezentanții oficiali ai Forțele Aeriene ucrainene au confirmat faptul că atacul masiv din 26 august, în care au fost folosite diferite tipuri de rachete cu bazare aeriană, terestră și maritimă, a vizat, în principal, infrastructura critică și, în special, sectorul de combustibil și energie.

Potrivit oficialilor militari ucraineni, trupele ruse au întrebuințat 236 de mijloace de atac, între care 127 de rachete și 109 drone. Acestea au inclus:

- trei rachete aerobalistice Kh-47M2 Kinjal, lansate din spațiile aeriene ale regiunilor Ryazan și Lipețk;

- șase rachete balistice Iskander-M/KN-23, lansate din regiunile Kursk și Voronej, precum și din Peninsula Crimeea;

- 77 de rachete de croazieră Kh-101, lansate de bombardierele strategice Tu-95MS din spațiul aerian al regiunii Volgograd și din zona Mării Caspice;

- 28 de rachete de croazieră Kalibr, lansate de submarine și nave de suprafață din partea de est a Mării Negre;

- trei rachete de croazieră Kh-22, lansate din spațiul aerian al regiunii Voronej;

- 10 rachete aeriene dirijate Kh-59/Kh-69 lansate de aeronave Su-57 și Su-34 din spațiul aerian al regiunii Belgorod și din zona Mariupol;

- 109 drone de atac Shahed-131/136, lansate din zonele Primorsko-Akhtarsk, Kursk și Yeisk, precum și de la Cap Chauda din Peninsula Crimeea.

Toate armele și echipamentele disponibile au fost implicate în respingerea atacului aerian, respectiv aviație, trupe de rachete antiaeriene, grupe mobile de foc și unități de război electronic.

În total, ca urmare a luptelor aeriene au fost doborâte 201 ținte aeriene, între care 102 rachete și 99 de drone, astfel:

- o rachetă aerobalistică Kh-47M2 Kinjal;

- o rachetă balistică Iskander-M/KN-23;

- 99 de rachete de croazieră Kh-101, Kalibr și rachete aeriene dirijate Kh-59/Kh-69;

- 99 de drone de atac Shahed-131/136.

În plus, mai multe drone de atac au fost pierdute pe teritoriul Ucrainei, iar alte două au trecut granița de stat cu Republica Belarus.

Pe rețelele de socializare a fost publicată o hartă cu deplasarea aproximativă a țintelor aeriene pe teritoriul ucrainean în timpul atacului masiv din 26 august. Dintr-o postare de pe canalul de Telegram “Radnik”, se poate constata că loviturile aeriene au vizat întreg teritoriul Ucrainei.

Pe de altă parte, surse rusești au vorbit despre prima întrebuințare a avioanelor de vânătoare F-16 primite recent din Occident în respingerea unui atac al rachetelor de croazieră rusești. Potrivit părții ruse, eficiența acestora a fost una limitată.

Între altele, trebuie semnalată implicarea în atacul aerian a avioanelor de vânătoare rusești de tip Su-57, care sunt folosite destul de rar în astfel de acțiuni.

De asemenea, se poate remarca, participarea la loviturile masive a Flotei ruse din Marea Neagră, care arată că, în pofida daunelor importante suferite, “încă este vie”. Astfel, în zona Novorossiysk s-au aflat submarine, două fregate și mai multe nave mici purtătoare de rachete, care au executat lansarea unui număr semnificativ de rachete de croazieră Kalibr, respectiv 28.

      

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel