Rusia a început instalarea noilor sisteme de rachete antiaeriene S-350 în zona Mării Negre

Ionel Copcea |
Data publicării:

În cadrul unui interviu acordat Buletinului Militar din sudul Rusiei, comandantul Trupelor Regiunii Militare Sud, general de armată Aleksandr Dvornikov, a declarat, pe 12.05.2021, că noile sisteme de rachete antiaeriene cu rază medie de acțiune S-350 Vityaz au fost introduse în serviciul de luptă.

,,Anul acesta, au intrat în funcțiune noile complexe de rachete de perspectivă de tip S-350 Vityaz. Datorită caracteristicilor lor, acestea sunt destinate pentru lupta atât împotriva țintelor aerodinamice, cât și a celor balistice. Unul dintre regimentele de rachete din cadrul regiunii a început deja reînzestrarea cu această tehnică nouă”, a precizat Dvornikov.

După cum au declarat reprezentanții Serviciului de presă al Regiunii Militare Sud pentru agenția Interfax, S-350 a fost introdus în dotarea regimentului din Ținutul Krasnodar.

“În prezent, Trupele de Rachete Antiaeriene ale Regiunii Militare Sud sunt înzestrate cu tehnică nouă în proporție de 90%, iar Trupele Radiotehnice în proporție de 76%. Baza mijloacelor noastre de luptă împotriva țintelor aeriene este reprezentată de complexele S-400 Triumf și Pantsir-S”, a adăugat generalul Dvornikov.

În luna martie 2021, acesta anunțase că în Crimeea și în alte regiuni din sudul Rusiei vor fi desfășurate sisteme de rachete antiaeriene cu rază lungă de acțiune de nouă generație S-500, precum și noile sisteme de apărare antiaeriană cu rază medie de acțiune S-350.

Sistemul de rachete antiaeriene S-350 Vityaz, dezvoltat și produs de concernul Almaz-Antey, este un sistem mobil, multicanal, cu rază medie de acțiune. Acesta este destinat pentru apărarea obiectivelor de stat, industriale și militare, precum și a grupărilor de trupe împotriva mijloacelor de atac aerian actuale și de perspectivă. Sistemul este capabil să distrugă ținte aeriene la distanțe de până la 120 de kilometri și la altitudini de până la 30 de kilometri. Timpul necesar trecerii sistemului din poziția de marș în cea de luptă este de cinci minute.

În luna ianuarie, Ministerul rus al Apărării a anunțat că primul regiment de rachete antiaeriene va fi dotat cu sisteme S-350 în anul 2021. Anterior, complexele S-350 au fost livrate centrului de instrucție din Regiunea Leningrad, pentru pregătirea specialiștilor militari.

Comentariul autorului: Probabil, noile sisteme de apărare antiaeriană S-350 Vityaz au fost introduse în dotarea Regimentului 1721 Rachete Antiaeriene - Soci din cadrul Diviziei 51 Apărare Antiaeriană - Rostov pe Don a Armatei 4 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană - Rostov pe Don.

Faptul că primele sisteme de acest tip livrate Forțelor Aerocosmice au fost aduse în Regiunea Mării Negre arată importanța pe care conducerea politico-militară o acordă acestei zone.

Rusia dispune în regiune și de șapte divizioane de rachete antiaeriene dotate cu sisteme S-400. Acestea fac parte din trei regimente, din care două sunt dislocate în Crimeea și unul în Ținutul Krasnodar. Fiecare regiment include și câte un divizion de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-S.

În ceea ce privește complexele Vityaz, trebuie precizat faptul că o particularitate a acestora este reprezentată de mobilitatea crescută, datorată montării pe șasiuri cu roți. În același timp, instalațiile de lansare, radarele și punctul de conducere pot fi amplasate la distanțe de câțiva kilometri între ele. Aparatura complexelor poate fi interconenctată cu cea a unităților dotate cu S-400 și Pantsir.

Se consideră că noutatea principală a complexelor Vityaz este reprezentată de noile rachete întrebuințate. În completul de luptă al acestora se află mai multe tipuri de muniții, inclusiv racheta 9M96E2, cu cap activ de autodirijare. După lansare, racheta descoperă ținta în mod independent și se îndreaptă către aceasta fără ajutorul radarului. Acest fapt permite lovirea simultană a mai multor obiective, precum și distrugerea rachetelor de croazieră dincolo de vizibilitatea radio.

În compunerea unui divizion S-350 intră 12 instalații de lansare, cu 12 rachete fiecare. Adică, numărul de rachete ce pot fi lansate la o salvă este de 144 de unități. Radarul complexului permite descoperirea țintelor la o distanță de până la 250 de kilometri și escortarea simultană a câtorva zeci dintre acestea.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel