Trupele din sud-vestul Federației Ruse vor primi în dotare noile sisteme de artilerie Koalitsia-SV

Ionel Copcea |
Data publicării:

Obuzierele cu rază lungă de acțiune 2S35 „Koalitsia-SV” vor intra în serviciul de luptă în Regiunea Militară Sud. În prezent, sunt în curs de finalizare testele unui lot experimental de astfel de arme unice, care trag la o distanță de 70 sau chiar mai mulți kilometri, cu noi obuze de înaltă precizie.

Capacitățile noilor obuziere sunt de două ori mai mari decât cele ale armamentelor similare moderne, autohtone și străine. Experții apreciază că întărirea forțelor din sudul țării cu noi mijloace de artilerie cu rază lungă de acțiune va reprezenta un răspuns la consolidarea prezenței NATO în regiune.

 

Pumnul de artilerie

 

Surse aparținând Ministerului rus al Apărării au declarat pentru cotidianul Izvestia că noile obuziere de tip Koalitsia-SV vor intra în curând în serviciu la una dintre unitățile din Regiunea Militară Sud. Acestea vor întări așa-numitul “pumn de artilerie” format în sudul țării.

La sfârșitul lunii decembrie 2020, la o ședință a Colegiului Ministerului Apărării, comandantul Trupelor Regiunii Militare Sud a informat despre ritmul rapid de modernizare a înzestrării. Potrivit generalului de armată Alexander Dvornikov, ponderea armelor moderne în Regiunea Militară Sud a ajuns la 70%. În anul 2020, s-au format noi brigăzi de artilerie și rachete. Anterior, ministrul apărării, Serghei Șoigu, a indicat drept motiv pentru consolidarea Regiunii Militare Sud amenințările care vin din exteriorul Rusiei.

Instalația de artilerie autopropulsată, puternică și cu rază lungă de acțiune, face parte dintr-un proiect de modernizare a înzestrării Forțelor Terestre cu cele mai noi vehicule blindate. Aceasta a fost dezvoltată în paralel cu platformele promițătoare Armata, Kurganets-25 și Boomerang. Crearea obuzierului se află în etapele sale finale. Prototipurile acestuia au fost deja expuse la paradele de la Moscova și sunt testate la trupe.

În prezent, un lot din pre-producția de serie format din zece obuziere Koalitsia-SV se află în teste la Armata 1 Tancuri a Regiunii Militare Vest. Corporația de stat Rostec a anunțat livrarea acestor arme în luna mai a anului trecut.

“În țara noastră, toate echipamentele de ultimă generație sunt furnizate mai întâi Regiunilor Militare Sud și Vest, care se învecinează cu țările NATO”, a declarat pentru Izvestia expertul militar Vladislav Shurygin.

“Și în sud avem acum cele mai multe schimbări în Forțele Terestre. Artileria a fost întotdeauna un punct forte al armatei noastre, iar obuzierele Koalitsia, care sunt extrem de eficiente, vor continua această tradiție. Bătaia lor este de două până la trei ori mai mare decât modelele aflate în prezent în serviciu“, a spus Shurygin.

“Motivele pentru trimiterea de noi arme în sud sunt clare. Situația politico-militară din Regiunea Mării Negre devine din ce în ce mai tensionată. Aici forțele NATO sunt întărite și se consolidează prezența militară a blocului. Navele de război ale Alianței Nord-Atlantice intră regulat în Marea Neagră. Zborurile avioanelor de cercetare și ale dronelor de-a lungul granițelor țării noastre s-au intensificat. În plus, granița cu Ucraina și Caucazul se află în zona de responsabilitate a Regiunii Militare Sud“, a reamintit Vladislav Shurygin.

 

Mâna lungă

 

Principalul avantaj al noii instalații autopropulsate de artilerie este reprezentat de tunul 2A88, cu un calibru de 152 de milimetri. Datorită acestuia, bătaia Koalitsiei a crescut deja la 70 de kilometri, ceea ce înseamnă mult mai mult față de alte sisteme similare aflate în serviciu. De exemplu, 2S3 „Akatsiya” are o bătaie de 17 kilometri, iar cea mai modernă instalație autopropulsată a armatei, 2S19M2 „Msta-SM”, poate lovi ținte la aproximativ 30 de kilometri.

După cum a informat anterior Izvestia, în prezent, sunt dezvoltate și testate mai multe muniții cu rază lungă de acțiune pentru instalația autopropulsată Koalitsia. Odată cu ele, bătaia obuzierului ar trebui să crească la cel puțin 100 de kilometri. Potrivit reprezentanților armatei, calitățile de luptă ale Koalitsia-SV sunt de două ori mai mari decât alte modele autohtone și străine de acest calibru.

Inițial, Institutul Central de Cercetare „Burevestnik”, unde a fost dezvoltată noua instalație, a studiat posibilitatea de a implementa un tun dublu. Acest lucru ar putea crește în mod dramatic viteza de foc. Ulterior, a fost aleasă o variantă a schemei clasice, cu un singur tun, dar cu un grad sporit de automatizare. Pentru prima dată, a fost proiectat un compartiment de luptă gol. Echipajul controlează tragerea de la distanță. Acest fapt a oferit posibilitatea unei cadențe de tragere de 10 proiectile pe secundă.

O caracteristică a instalației autopropulsate constă în modul inovator de tragere. Sistemul de conducere a focului este capabil să acopere simultan ținta cu mai multe proiectile dintr-o singură armă. Pentru a face acest lucru, fiecare proiectil este tras de-a lungul unei traiectorii individuale, calculate cu precizie, în unghiuri diferite.

Ministerul rus al Apărării a anunțat finalizarea testelor preliminare ale instalației de artilerie autopropulsată 2S35 „Koalitsia-SV” la sfârșitul anului 2019. Acum sunt în curs testele de stat, după care tehnica va primi aprobare pentru producția în serie.

În paralel cu versiunea tradițională șenilată a obuzierului „Koalitsia-SV”, este în curs de dezvoltare și o versiune instalată pe camioanele KamAZ. Obuzierul păstrează toate avantajele unui armament cu ​​rază lungă de acțiune și al unui modul de luptă automatizat și, în același timp, este mai mobil atunci când se deplasează pe drumuri normale. Este planificat ca aceste instalații puternice să consolideze brigăzile de infanterie moto, care funcționează pe vehicule blindate cu roți.

 

Armamentele din Sud

 

În Regiunea Militară Sud au avut loc cele mai active transformări structurale în ultimii ani. Aici a fost creată Armata 8 arme întrunite și trei divizii desfășurate de-a lungul frontierei cu Ucraina. De asemenea, Corpul 22 Armată a fost format pentru a proteja Crimeea. Pentru completarea acestora a fost necesară formarea de noi unități de artilerie și rachete.

În anul 2019, a fost anunțată formarea unei brigăzi suplimentare de rachete în Regiunea Astrahan, dotată cu complexe operativ-tactice Iskander-M, cu o bătaie de până la 500 de kilometri. În ultimul an, crearea a încă două mari unități de rachete și artilerie a fost finalizată în Regiunea Militară Sud.

Anterior, Izvestia a informat că cea mai nouă versiune de obuziere autopropulsate robotizate și automatizate „Msta-SM” este livrată în Regiunea Militară Sud. Re-echiparea completă a unităților de artilerie cu acestea ar trebui să dureze unul sau doi ani.

La exercițiul de comandament și stat major la nivel strategic Caucaz-2020, care a avut loc în septembrie, regiunea și-a testat toate armamentele noi. Au fost implicate până la 200 de piese de artilerie. Inclusiv complexe de mare putere, respectiv mortiere grele Tulip, cu calibrul de 240 de milimetri, și instalații autopropulsate 2S7M Malka, cu calibrul de 203 milimetri.

Regiunea Militară Sud a fost formată în octombrie 2010, ca parte a unei reforme majore a structurii Forțelor Armate. Aceasta a încorporat Regiunea Militară Caucazul de Nord, Flota rusă din Marea Neagră, Flotila din Marea Caspică și Comandamentul 4 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană. De asemenea, în subordinea acesteia au intrat trei baze militare rusești din străinătate, din Armenia, Abhazia și Osetia de Sud.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel