Războiul din Coreea (1950-1953) s-a încheiat cu un armistiţiu şi nu un tratat de pace, şi Statele Unite au desfăşurat peste 28.000 de soldaţi în Coreea de Sud pentru a o proteja de Coreea de Nord.
Dar preşedintele american Donald Trump a denunţat adesea costul acestei desfăşurări. Potrivit presei sud-coreene, Washingtonul a cerut Seulului să-şi dubleze contribuţia la cheltuieli.
Acordul anunţat duminică de Ministerul sud-coreean al Afacerilor Externe prevede plata de către Seul a aproximativ 1.040 de miliarde de woni (816 milioane dolari) pentru 2019. Aceasta este o creştere de aproximativ 8,2 % faţă de contribuţia anuală furnizată de Coreea de Sud în virtutea unui acord de cinci ani ce a expirat la sfârşitul anului 2018.
Statele Unite au cerut "o creştere enormă" a contribuţiei sud-coreene, a adăugat ministerul, dar cele două ţări au reuşit să ajungă la un acord care să reflecte "starea de securitate din Peninsula Coreea", precizează el.
Cele două ţări "au reafirmat (...) importanţa unei alianţe solide între Coreea de Sud şi Statele Unite şi necesitatea unei desfăşurări stabile a trupelor americane", a adăugat ministerul.
A existat teama că Trump va retrage trupele
Unii se temeau că Trump se foloseşte de acest diferend asupra costurilor ca pretext pentru retragerea trupelor americane, aminteşte AFP.
Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un ar trebui să discute despre o declaraţie oficială pentru a pune capăt războiului, care ar fi preludiul la un tratat de pace, la summitul lor programat pentru sfârşitul lunii februarie în Vietnam.
La primul lor summit de la Singapore în iunie, preşedintele american a anunţat spre surprinderea tuturor decizia sa de a suspenda exerciţiile militare dintre Washington şi Seul.
Săptămâna trecută, Trump a declarat la CBS că nu are "niciun plan" să retragă trupele americane ca parte a unui compromis la care s-ar ajunge la Hanoi, dar a adăugat că aceasta s-ar putea întâmpla "într-o zi". "Este foarte scump să menţii trupe acolo", a mai spus el.
Acordul este valabil numai pentru un an şi cele două părţi ar trebui să revină la masa negocierilor. El va intra în vigoare după ce va primi unda verde din partea Adunării Naţionale sud-coreene, aşteptată în aprilie, potrivit agenţiei de presă Yonhap.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News