Victoria Rusiei în Ucraina ar putea fi începutul sfârșitului pentru actuala ordine mondială. Vulnerabilizarea Europei în fața amenințării rusești; slăbirea unității între cele două maluri ale Atlanticului (fundamentul NATO, de fapt) și creșterea agresivității Chinei în zona Pacificului - sunt câteva efecte identificate de premierul britanic Boris Johnson.
Într-un interviu acordat GB News, fostul premier Boris Johnson a subliniat că Regatul Unit ar putea fi forțat să direcționeze intervenția militară pentru a-și proteja propria securitate și cea europeană, dacă Rusia își va continua mișcările agresive.
Johnson consideră că retragerea sprijinului pentru Kiev ar reprezenta riscuri pe termen lung și costuri potențial mai mari pentru Marea Britanie.
„Atunci va trebui să plătim pentru trimiterea de trupe britanice pentru a ajuta la apărarea Ucrainei”, a spus el. Sprijinul militar direct ar deveni necesar, a susținut Johnson, dacă Rusia continuă să escaladeze tensiunile în Europa de Est, iar aliații NATO își reduc implicarea, referirea fiind făcută la SUA.
Europa și SUA vor avea de suferit în cazul unei victorii a Rusiei
Întâlnirea dintre Donald Trump și Boris Johnson / Facebook Boris Johnson
Johnson a avertizat asupra posibilelor consecințe pentru Europa, în urma reducerii sprijinului militar al SUA.
„Dacă renunțăm acum la sprijinul pentru Ucraina, vom plăti mult mai mult în viitor, deoarece amenințările rusești la adresa Europei vor fi mai reale și mai directe”, a subliniat fostul premier, adăugând că acest lucru ar putea pune în pericol securitatea colectivă a întregii regiuni.
O înfrângerea Ucrainei este cel mai negru scenariu atât pentru Europa, cât și pentru Statele Unite, lasă să se înțeleagă fostul premier britanic.
„Dacă Ucraina va cădea, atunci ne confruntăm cu o amenințare și mai mare la granițele continentului european oriunde democrațiile se lovesc de Rusia (...) Vor fi statele baltice. Va fi în Georgia”, consideră Johnson.
”Veți vedea că înfrângerea Ucrainei va avea impact și în teatrul Pacificului. Impactul îl veți vedea în Marea Chinei de Sud”, a mai spus fostul premier.
Javelin, cel mai bun exemplu al sprijinului Administrației Trump pentru Ucraina
În ciuda incertitudinilor, abordarea viitoarei administrații de la Casa Albă ar putea fi mai nuanțată decât pare la prima vedere.
Johnson a recunoscut că Trump a oferit sprijin cheie Ucrainei în timpul primului său mandat.
Este vorba despre aprobarea livrărilor armei antitanc Javelin, care a jucat un rol semnificativ în apărarea Kievului. „Dacă nu ar fi fost această decizie, rezultatul pentru Kiev ar fi putut fi foarte, foarte diferit”, a subliniat Johnson, amintind importanța asistenței militare americane în momentele cheie.
Vorbind despre atitudinea lui Trump față de Ucraina, Johnson a atras atenția asupra conflictelor interne din Partidul Republican, unde o parte dintre membri au, în opinia sa, „atitudinea greșită” față de situația din Ucraina. Johnson i-a criticat pe susținătorii care exprimă ceea ce el a numit „sprijin ciudat” pentru președintele rus Vladimir Putin.
În declarațiile sale anterioare, Johnson remarca faptul că impredictibilitatea lui Trump l-ar fi putut descuraja Vladimir Putin să lanseze o invazie totală a Ucrainei.
Întrebat despre cum s-ar poziționa Trump față de Ucraina dacă se va găsi din nou în fruntea SUA, Johnson și-a exprimat un optimism moderat, subliniind că crede că Trump nu va abandona Ucraina.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News