Trump vs. Biden, o luptă la baionetă. De ce alegerea vicepreședintelui lui Biden ar fi esențială în cazul unei victorii

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Donald Trump
Donald Trump

Pe data de 3 noiembrie 2020 americanii vor ieși la urne pentru a alege între actualul președinte republican Donald Trump și contracandidatul său, democratul Joe Biden, fostul vicepreședinte al lui Barack Obama.

Alegerile vor avea loc în contextul în care președintele republican Donald Trump se confruntă cu criza generată de COVID-19, care a afectat grav inclusiv economia, punctul său forte. Trump e acuzat de democrați de modul în care a gestionat pandemia, dar se confruntă și cu mișcări de protest în statele controlate de democrați, după uciderea lui George Floyd, un bărbat de culoare.

Contracandidatul lui Trump, Joe Biden, fostul vicepreședinte al lui Barack Obama, conduce în sondaje, potrivit tuturor datelor publicate de presa de peste ocean. Un deja vu în contextul în care în urmă cu patru ani sondajele o dădeau pe Hillary Clinton câștigătoare.

Dacă la începutul pandemiei, analizând sondajele, Trump părea că se prăbușește, ultimele date arată că președintele conservator al SUA recuperează în fața lui Joe Biden.


Ultimul sondaj arată că Trump recuperează

 

Ultimul sondaj realizat de RealClearPolitics, și citat de Fox News, indică faptul că diferența dintre Trump și Biden se restrânge. Potrivit sursei citate, Biden conduce în sondaje cu 6%, în contextul în care luna trecută era cotat în fața lui Trump cu 9% puncte procentuale.

Însă mai semnificativ e că Trump recuperează în state importante. Spre exemplu Joe Biden conduce în Florida la o diferență de 4%, în contextul în care la finalul lunii trecute era cotat la o diferență de 8%. În Pennsylvania și Wisconsin, diferența dintre Biden și Trump e de aproximativ 5% în favoarea democratului.

Cei de la Fox consideră că revenirea lui Trump are legătură cu Bill Stepien, noul său manager de campanie, care a optat pentru reintroducerea conferințelor zilnice ale președintelui despre criza coronavirus. Stepien mizează și pe ceea ce Trump numește „silent majority” (n.r. - majoritatea tăcută sau spirala tăcerii) care nu este vocală, nu empatizează cu protestele violente și distrugerile provocate de mișcarea Black Lives Matter, dar care se va mobiliza la vot pentru realegerea președintelui Trump.

 

Un paradox: Biden, principalul atu pentru Trump

 

2. -imagine fara descriere- (joe_biden_si_barak_obama_65994500.jpg)

 

În orice caz, subliniem că cifrele sondajelor nu trebuie privite canonic. În 2016 când Donald Trump a învins-o pe Hillary Clinton, potrivit tuturor sondajelor, fostul secretar de stat ar fi trebuit să ocupe în următorii patru ani Biroul Oval. Nu a fost așa.

Și, important de menționat e faptul că sistemul electoral din SUA se bazează pe electori. Practic, fiecare stat al SUA are alocat un număr anume de electori, bătălia fiind dată mai ales pe statele importante cu număr mare de electori. Cine întrunește numărul cel mai mare de electori - o majoritate - este președintele SUA. În acest sens amintim că Hillary Clinton a câștigat votul popular în fața lui Trump, cu aproximativ 2.8 milioane de voturi, dar a pierdut în statele-cheie, miliardarul republican întrunind un număr mai mare de electori.

Însă principalul atu pe care Trump îl are în încercarea de a obține un nou mandat la Casa Albă este chiar Joe Biden. Biden este imaginea establishmentului american împotriva căruia americanii s-au ridicat la urne în 2016. 

În plus, Biden are mari lacune de comunicare, mărturie stau numeroasele gafe pe care le-a făcut de-a lungul timpului. Mulți lideri democrați încearcă să limiteze ieșirile publice ale candidatului lor, în SUA vorbindu-se chiar de faptul ca Biden să refuze confruntările cu Trump, lucru pe care Biden nu pare dispus să îl facă. În contextul în care vor urma confruntări directe între cei doi, e de așteptat ca Trump să își domine adversarul, așa cum a făcut-o și în confruntările cu Hillary Clinton, iar diferența dintre cei doi să scadă considerabil. Practic Trump își începe asaltul final, Biden având mari probleme și cu fapte de corupție în „scandalul Ucraina”, unde atunci când era vicepreședinte a pus presiune pe Kiev pentru demiterea procurorului general care ancheta angajarea fiului său în conducerea unei companii din Ucraina.

După ce ingerința Rusiei nu mai vinde, un raport al procurorului Mueller, susținut de fonduri colosale ale democraților, nu a putut dovedi o legătură între victoria lui Trump din 2016 și implicarea Rusiei în alegerile din SUA, democrații trebuie să fructifice la maximum cartea proastei gestionări a crizei coronavirus de către actuala administrație și a protestelor „pașnice” BLM. Lucru care se și întâmplă.

 

Bătălia se va da pentru postul de vicepreședinte în cazul în care Biden câștigă

 

Analiștii sunt însă de părere că cea mai importantă bătălie se va da pe alegerea lui Biden pentru funcția de vicepreședinte. Asta întrucât dacă Biden va câștiga pe 3 noiembrie în fața lui Trump, nu puține voci și-au manifestat scepticismul cu privire la faptul că democratul în vârstă de 77 de ani va avea capacitatea să își ducă la bun sfârșit mandatul. În prezent există două favorite: e vorba de senatoarea de California Kamala Harris și Susan Rice, fostă consilieră a lui Obama. Rice e și ea profund asociată cu enstablishmentul reprezentat de Obama și Clinton, ceea ce americanii numesc „deep state”.

Un anunț cu privire la alegerea lui Biden e așteptat să aibă loc în următoarele zile.

În orice caz, într-o Americă profund divizată politic și social, e puțin probabil ca victoria, fie a lui Trump, fie a lui Biden, să fie una en fanfare. Lupta se va da la baionetă și cel mai probabil diferența va fi una la limită.

Contrar însă a ceea ce indică sondajele, care sunt departe de a fi infailibile, s-a putut observa, nu de puține ori, că cel mai bun sondaj rămâne votul. Lucru general valabil, nu doar în SUA.

Notă DefenseRomania: Articolul reprezintă opinia autorului

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel