Președintele Donald Trump spune că vrea să negocieze un acord cu Ucraina prin care Kievul să garanteze aprovizionarea cu minerale rare, elemente cheie folosite în electronică, în schimbul unui ajutor.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a prezentat o astfel de idee în octombrie anul trecut, ca parte a „planului său de victorie” pentru încheierea războiului cu Rusia, relatează Reuters.
„Îi spunem Ucrainei că are pământuri rare foarte valoroase”, a spus Trump. „Vrem un acord cu Ucraina în care să plătească cu pământurile lor rare și alte lucruri”, în schimbul sprijinului de „aproape de 300 de miliarde de dolari” al Washingtonului.
Nu e clar dacă Trump folosea termenul „minerale rare” pentru a se referi la toate tipurile de minerale critice sau doar la minerale rare.
Mineralele rare sunt un grup de 17 metale folosite pentru a produce magneți utilizați în producția vehiculelor electrice, telefoane mobile și alte dispozitive electronice. Nu există înlocuitori cunoscuți.
US Geological Survey consideră că 50 de minerale sunt critice pentru economia țării și pentru apărarea națională, inclusiv mai multe tipuri de minerale rare, nichel și litiu.
Cancelarul german Olaf Scholz a criticat cererea lui Trump, spunând că acest gest „ar fi foarte egoist, foarte egocentric”. Astfel de resurse ar fi utilizate mai bine pentru reconstrucția țării după război, a spus Scholz după întâlnirea cu colegii lideri ai UE la Bruxelles.
Planul de victorie al lui Zelenski, de anul trecut, include și subiectul mineralelor rare
Ucraina deține zăcăminte mari de uraniu, litiu și titan, deși niciunul nu este considerat a fi printre cele mai mari cinci din lume ca volum, iar SUA dețin propriile rezerve neexploatate din aceste minerale și alte minerale critice.
SUA are o singură mină de minerale rare care operează și o capacitate de procesare foarte mică, deși mai multe companii lucrează pentru a dezvolta proiecte în țară. China este cel mai mare producător mondial de pământuri rare și multe alte minerale esențiale.
Media ucraineană a raportat luni că așa-numitul plan de victorie pe care președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a pus la punct și l-a împărtășit cu liderii americani anul trecut includea discuții despre împărțirea unor astfel de minerale cu aliații.
Cu toate acestea, condiția este ca terenurile care conțin aceste resurse trebuie să rămână sub controlul Ucrainei pentru ca acest lucru să se întâmple și acesta este un punct pe care l-a subliniat Kievul, potrivit rapoartelor Kyiv Independent și RBC-Ukraine, ambele citatând surse anonime din biroul lui Zelenski.
Livrările SUA de armament pentru Ucraina
Livrările americane de arme în Ucraina au fost întrerupte pentru scurt timp în ultimele zile, înainte de a fi reluate în weekend, în timp ce administrația Trump dezbate politica sa față de Kiev, relatează Reuters care citează mai mult persoane informate de această decizie.
Livrările s-au reluat după ce Casa Albă și-a retras evaluarea inițială pentru a opri orice ajutor pentru Ucraina, au spus două dintre surse.
Mai exact, oprirea fluxului de arme americane ar împiedica capacitatea Kievului de a lupta și ar pune-o într-o poziție de negociere mult mai dezavantajoasă în viitoarele negocierile de pace. Casa Albă nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News