Preşedintele SUA a reiterat, de asemenea, că locuitorii din Fâşia Gaza ar putea merge să trăiască în Iordania sau Egipt, în ciuda opoziţiei din partea acestor ţări şi a palestinienilor înşişi.
"Statele Unite vor prelua controlul asupra Fâşiei Gaza şi vom face o treabă bună cu ea", a declarat preşedintele american la o conferinţă de presă la Casa Albă alături de Netanyahu, referindu-se la teritoriul palestinian drept "un şantier de demolare".
"O vom dezvolta, vom crea mii şi mii de locuri de muncă şi va fi ceva de care întregul Orient Mijlociu poate fi foarte mândru", a spus Trump. "Văd o poziţie de proprietate pe termen lung, iar asta va aduce o mare stabilitate în acea parte a Orientului Mijlociu", a adăugat liderul de la Casa Albă.
El nu a detaliat modul în care plănuieşte să facă acest lucru, dar a spus că a vorbit cu alte ţări din regiune cărora "le-a plăcut" ideea.
Netanyahu l-a salutat pe Trump drept "cel mai bun prieten pe care Israelul l-a avut vreodată la Casa Albă".
El a spus că se va obţine un acord pentru normalizarea relaţiilor dintre Arabia Saudită şi Israel, lucru pe care Riadul l-a negat imediat.
"Arabia Saudită îşi va continua fără încetare eforturile pentru înfiinţarea unui stat palestinian independent, cu Ierusalimul de Est drept capitală, şi nu va stabili relaţii diplomatice cu Israelul fără aceasta", a transmis Ministerul de Externe saudit.
S-ar putea întâmpla o strămutare majoră din GAZA ?
Preşedintele SUA a stârnit recent un val de indignare la nivel internaţional propunând "pur şi simplu curăţarea" Fâşiei Gaza şi transferarea locuitorilor săi în locuri "mai sigure" precum Egipt sau Iordania, care sunt ostile ideii.
Dar el sporeşte presiunea şi dă asigurări că va avea câştig de cauză.
Mulți palestinieni din Gaza au spus că nu ar părăsi enclava, chiar dacă ar putea, deoarece se tem că ar putea duce la o altă strămutare permanentă într-o repetiție a anului 1948, când mulți au fost alungați sau au fugit în statele arabe învecinate, inclusiv în Iordania, Siria și Liban, unde mulți dintre ei și descendenții lor încă trăiesc în tabere de refugiați. Unii au mers în Gaza. Israelul contestă faptul că au fost forțați să plece.
Egiptul și alte națiuni arabe se opun cu fermitate oricărei încercări de a împinge palestinienii peste graniță.
La fel ca și palestinienii, acestea se tem că orice mișcare în masă peste graniță ar submina și mai mult perspectivele unei „soluții cu două state” - ideea creării unui stat al Palestinei lângă Israel - și ar lăsa națiunile arabe să se ocupe de consecințe.
Arabia Saudită a spus că nu va stabili legături cu Israelul fără crearea unui stat palestinian, contrazicând afirmația lui Trump că Riadul nu cere o patrie palestiniană.
Trump urmează să se întâlnească cu regele iordanian Abdullah al II-lea în cursul acestei săptămâni şi a vorbit deja la telefon cu preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi.
Liderul Hamas, Sami Abu Zuhri, a criticat comentariile lui Donald Trump despre strămutarea palestinienilor, numindu-le o "reţetă pentru haos" în Orientul Mijlociu.
Ambasadorul palestinian la ONU, Riyad Mansour, le-a cerut liderilor lumii să "respecte dorinţele poporului palestinian" de a trăi în Gaza.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News