Trump, spre Europa de Est. Strategia SUA și tensiunile cu Occidentul

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
donald trump
donald trump

În ultimele săptămâni relațiile dintre Statele Unite și Europa de Vest au cunoscut o accentuată degradare.

Richard Grenell, noul ambasador al SUA în Germania, într-o declarație, nu s-a sfiit să adimită că „mulți conservatori din întreaga Europă m-au contactat pentru a-mi spune că simt o renaștere”, afirmând că SUA își doresc reapariția în prima linie a conservatorismului. Declarația nu este decât o ultimă acțiune dintr-un șir lung care deranjează Germania și Vestul Europei.

Iar Occidentul acuză și nu înțelege politica lui Donald Trump în Europa.

Europa Centrală și de Est, obiectiv principal pentru SUA

Wess Mitchell, secretarul de stat adjunct al Statelor Unite pentru Europa, a vorbit despre strategia SUA. Mitchell este un expert în spațiul Europei Centrale și de Est. Mesajul principal al discursului său, bine argumentat strategic, a arătat că Statele Unite văd Europa prin obiectivul unei concurențe strategice între Occident și alternativa rusă și chineză. Mitchell a anunțat îndreptarea atenției SUA către Europa de Est. El a criticat Occidentul pentru că nu a luat în serios concurența strategică, în special în ceea ce privește cheltuielile de apărare și confruntarea cu Iranul.

Într-o analiză, theatlantic.com, arată că în discursul său, Mitchell a subliniat rolul pe care națiunile din Europa Centrală și de Est ar trebui să-l aibă în UE, chiar și atunci când apar dezacordurile. „Critica lipsită de angajament este o rețetă pentru înstrăinare”, a spus diplomatul american, care a continuat: „Angajamentul nu este doar diplomatic. El se referă și la câștigarea încrederii cetățenilor pentru care amintirea anului 1989 și extinderea NATO sunt din ce în ce mai îndepărtate”. Problema o reprezintă însă cele trei mari națiuni Occidentale, Marea Britanie, Franța și Germania.

Iar obiectivul în Europa Centrală și de Est nu poate fi atins fără consolidarea relațiilor cu Vestul, arată sursa citată.

Marea Britanie

În esență, administrația Trump militează pentru necesitatea Marii Britanii de a se alătura Organizației Mondiale a Comerțului ca stat individual, exploatând faptul că are o pârghie mai redusă în afara UE. Între timp, în cadrul negocierilor comerciale bilaterale, administrația Trump presează Marea Britanie să accepte cadrul de reglementare din SUA sau măcar să renunțe la piața unică a UE și la uniunea vamală. Acest lucru va aduce avantaje intereselor economice ale SUA pe termen scurt, dar va face mult mai dificil un acord între Londra și UE.

Germania

În Germania, antipatia dintre administrația Trump și guvernul german este profundă. Trump a acuzat Germania că folosește UE pentru a domina Europa. Iar antipatia președintelui față de cancelarul Angela Merkel, nu este nicio noutate. Tensiunile relevă și din sondaje. Spre exemplu, un sondaj recent arată că numai 14% dintre germani cred că Statele Unite sunt un partener de încredere, în comparație cu 36% procentul Rusiei și 43% al Chinei.

Franța

Relația cu Franța pare a fi mai bună. Cu toate acestea, retragerea lui Donald Trump din acordul nuclear cu Iranul și impunerea de taxe pe oțel și aluminiu, rămân subiecte sensibile între cele două state. Franța își reevaluează acum politica față de America.

Dincolo de cei ”trei mari” ai Occidentului, administrația Trump a schimbat radical poziția Statelor Unite privind integrarea europeană. În cadrul unor briefing-uri private, mai mulți funcționari ai administrației Trump au declarat că adoptă o nouă abordare a UE. Administrațiile anterioare, cred ei, au susținut prea mult integrarea europeană, care s-a dovedit a fi o sursă de instabilitate.

O majoritate covârșitoare de economiști, inclusiv cei care s-au opus creării monedei euro, consideră că desființarea zonei euro ar putea genera o criză financiară internațională mai severă decât Marea Recesiune, ceea ce ar afecta serios și SUA. 

Iar mai apoi sunt și sancțiunile impuse de SUA. Statele Unite se bazează pe statele membre ale UE pentru a asigura sancțiuni eficiente împotriva Rusiei și Iranului. Dacă UE s-ar destrăma, Europa nu va mai menține un front unit asupra sancțiunilor. Motivul pentru care adversari ai acestor sancțiunilor împotriva Rusiei, precum Italia, Grecia sau Ungaria, continuă să le implementeze, se datorează solidarității UE, mai informează sursa citată.

Potrivit analizei, Statele Unite nu pot fi competitive din punct de vedere strategic în Europa fără a-și aprofunda relațiile cu Europa de Vest.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel