Autoritățile se așteaptă ca aproximativ 200.000 de susținători și oponenți ai lui Trump să vină la Washington, în timp ce biletele pentru ceremonia în sine au fost vândute cu câteva zile înainte.
Printre invitați se numără Elon Musk și alți miliardari.
Aliatul apropiat al lui Trump, miliardarul Elon Musk, care acum provoacă o agitație similară cu viitorul președinte al SUA, cu postări sălbatice pe rețeaua sa de socializare X, va urmări și el. Dar vor mai fi și alți șefi ai marilor companii de tehnologie - șeful Amazon Jeff Bezos, șeful Facebook Mark Zuckerberg sau CEO-ul TikTok, Shou Chew, a cărui platformă Congresul amenință că va interzice în SUA dacă nu este vândută unei companii non-chineze.
Vo r fi prezenți chiar și politicieni străini, inclusiv cei de extremă dreaptă
Inaugurarea președintelui american este o chestiune internă, liderii străini sunt de obicei absenți, dar anul acesta este diferit. Printre oaspeții străini invitați se numără adesea cei care sunt aliniați politic cu Trump într-un fel.
Nu doar premierul italian Georgia Meloni sau președintele argentinian Javier Milei vor fi prezenți, ci și o serie de politicieni care nu sunt acum lideri de state. E vorba despre fostul premier polonez Mateusz Morawiecki, deputatul britanic și fața Brexit-ului Nigel Farage, extrema dreapta franceză, politicianul Éric Zemmour, naționaliștii Santiago Abascal (partidul spaniol Vox) și Tom Van Grieken (Partidul Interesul Flamand din Belgia). În ciuda campaniei electorale din Germania, va sosi și copreședintele AfD, Tino Chrupalla.
Prim-ministrul ungar Viktor Orbán și co-liderul AfD Alice Weidel au primit și ei o invitație, dar și-au cerut scuze din cauza unui program încărcat, sau președintele chinez Xi Jinping, dar în cele din urmă va veni vicepreședintele chinez Chan Cheng.
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în schimb, nu a fost invitată, a notat site-ul Politico. Ambasadorul Muraru va reprezenta oficial România.
La inaugurare va merge și o delegație a grupului Parlamentului European ”Patrioții pentru Europa”.
Steagurile americane de la Capitoliu nu vor fi arborate în bernă în timpul ceremoniei, chiar dacă data se încadrează în perioada de doliu de 30 de zile după moartea fostului președinte Jimmy Carter. Special pentru inaugurarea lui Trump, acestea vor fi ridicate și apoi coborâte din nou, a anunțat liderul republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson.
Tarife, deportări și amnistie pentru răsculații de la Capitoliu
Trump a anunțat deja că va semna peste 100 de ordine executive în prima zi de mandat. Probabil, unele dintre aceste decizii vor declanșa acțiuni în justiție.
Republicanul a promis că va „închide” imediat granița de sud și va reveni la interdicția de a călători în SUA pentru cetățenii anumitor țări.
Trump a mai anunțat „cea mai mare acțiune de deportare din istoria Americii”. Ofițerii federali de imigrație vor viza peste 300 de persoane cu antecedente de infracțiuni flagrante și violente, după ce Trump preia mandatul luni.
Trump spune că va interzice, încă din prima zi a mandatului, acordarea cetățeniei americane pentru toți copiii născuți în Statele Unite din părinți imigranți, deși nu este clar cum va ocoli Amendamentul al 14-lea din Constituție.
De asemenea, noul președinte a promis că va impune imediat un tarif de 25 la sută pentru toate mărfurile care vin în Statele Unite din Canada și Mexic.
El dorește, de asemenea, un tarif minim de 10 la sută pentru toate mărfurile din străinătate, care ar putea afecta, printre altele, industria auto din Europa.
Apoi dorește să impună o taxă deosebit de mare asupra produselor din China.
Trump a anunțat, de asemenea, că în primele sale minute de mandat va grația majoritatea celor 1.500 de susținători radicali ai săi care au luat cu asalt Capitoliul după ce au pierdut ultimele alegeri.
El dorește, de asemenea, să anuleze rapid o serie de reglementări și subvenții privind politica climatică puse în aplicare de predecesorul său democrat, Joe Biden.
Printre altele, probabil că se va retrage din nou din acordul climatic de la Paris sau se va anula măsura federală de susținere a vânzării de mașini electrice, care în mod paradoxal poate aduce beneficii companiei de mașini a lui Musk, Tesla, din moment ce mișcarea probabil va dăuna în special producătorilor de mașini electrice mai puțin consacrați.
Trump dorește, de asemenea, să crească rapid producția internă de petrol și este probabil să anuleze unele dintre restricțiile de mediu pe care Biden le-a pus în aplicare.
Unii dintre primii pași anunțați se referă la „războaiele culturale” ale Americii: anularea finanțării federale pentru școlile pe care administrația le consideră prea legate de ideologia „woke” de stânga sau interzicerea persoanelor transgender din armata sau în sporturile feminine.
Pe de altă parte, în prima zi aproape sigur nu vom vedea sfârșitul războiului rusesc din Ucraina, pe care Trump a promis că îl va rezolva „în 24 de ore” chiar înainte de preluarea mandatului. Acum susține că și-ar dori să o facă în termen de șase luni.
A strâns două sute de milioane pentru inaugurare
În timp ce la inaugurarea lui Biden în ianuarie 2021, Trump, răspândind pretenții de alegeri frauduloase, a încălcat tradiția și nu a participat la ceremonie, de data aceasta, atât președintele în exercițiu Biden, cât și vicepreședintele Kamala Harris, pe care Trump l-a învins la alegerile din noiembrie, vor fi prezenți.
Potrivit tradiției, vor participa și foști președinți, republicanul George Bush Jr. și democrații Bill Clinton și Barack Obama. Cu excepția ultimelor menționate, toți vor fi însoțiți de soțiile lor. Michelle Obama, care a lipsit și ea la înmormântarea lui Carter, nu va participa la ceremonie, deși a fost la prima inaugurare a lui Trump.
O serie de oameni bogați au contribuit cu milioane de dolari la inaugurare, iar deja la începutul lunii ianuarie, echipa lui Trump a raportat că a strâns 200 de milioane de dolari în aceste scopuri. Potrivit presei americane, surplusul de bani va fi folosit probabil și în alte scopuri, de exemplu, pentru viitoarea construcție a bibliotecii prezidențiale a lui Trump.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News