Trump intenționează să limiteze schimbul de informații dintre SUA și ceilalți membri ai NATO

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Donald Trump ia în considerare o reducere a schimbului de informații cu aliații NATO. O lipsă de viziune sau doar presiune pe aliați? 

După cum au confirmat pentru Politico mai mulți oficiali europeni și un înalt oficial NATO, măsura ar face parte dintr-un plan mai larg de reducere a sprijinului și a cooperării dintre SUA și celelalte state din organizație sub administrația Trump.

Sursele au declarat că au aflat despre propunerea de reducere a schimbului de informații în timpul discuțiilor purtate cu consilierii Trump despre planurile mai ample de reducere a implicării SUA în viitorul NATO.

Un purtător de cuvânt al campaniei Trump, căruia i s-a cerut să comenteze informația, a evitat un răspuns direct și s-a limitat doar la a declara că Trump „va restabili pacea și va reconstrui puterea și descurajarea americanilor pe scena mondială”.

Reducerea informațiilor sub o posibilă viitoare administrație Trump se pare că a fost un subiect de discuție informală în rândul participanților la summitul NATO de săptămâna aceasta, de la Washington.

Reducerea diseminării informațiilor americane ar putea afecta capacitatea Europei de a rezista unei invazii ruse, în cazul în care președintele Vladimir Putin decide să extindă operațiile militare pe continent, dincolo de Ucraina, a subliniat un înalt oficial american.

Preocupările cu privire la planurile lui Trump în cazul în care va fi reales vin pe măsură ce NATO își intensifică eforturile de a strânge dovezi despre actele considerate de sabota desfășurate de Rusia în toată Europa.

„Rusia chiar acum comit acte reale de incendiere și sabotaj și planifică asasinate pe pământul aliat, toate într-un efort de a submina sprijinul pentru Ucraina în rândul populației noastre interne”, a declarat un înalt oficial NATO. „SUA au sporit schimbul de informații în cadrul NATO pentru a sprijini răspunsul la aceste campanii de sabotaj. Și asta are un impact real.”

SUA au furnizat întotdeauna aliaților săi informații privind potențiale atacuri teroriste sau pentru a ajuta alianța să ia măsuri împotriva unei amenințări militare imediate.

În timpul primului mandat al lui Trump, serviciile americane de informații au mers pe această linie, împărtășind informații cu cei mai apropiați parteneri de securitate, inclusiv cei din alianța Five Eyes.

Ulterior, administrația Biden a dus această responsabilitate la un nou nivel, elaborând o strategie privind  culegerea de informații despre Rusia și informarea pe scară largă a aliaților săi de pe tot globul.

„Partajarea informațiilor între membrii NATO și cu Ucraina a fost absolut esențială pentru a contracara agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, precum și pentru a descoperi și a contracara alte activități destabilizatoare ale Rusiei în Europa și nu numai”, a declarat John Brennan, fost director CIA. „O reducere sau o reducere semnificativă a partajării informațiilor americane cu aliații și partenerii NATO ar avea un impact negativ imediat, profund și potențial de lungă durată asupra intereselor de securitate occidentale”, a declarat acesta citat de Politico.

Furnizarea largă a informațiilor de către administrația Biden a făcut, de asemenea, parte din strategia mai amplă de contracarare a influenței Rusiei în regiuni ale globului unde SUA au dominat în mod tradițional, inclusiv în țările din Africa.

Informațiile americane puse la dispoziția NATO în ultimii trei ani le-au oferit partenerilor Washingtonului informații vitale despre mișcările pe teren ale Rusiei în Ucraina, inclusiv manevrele militare și progresele sale tactice, a declarat oficialul american. De asemenea, informațiile au evidențiat parteneriatele Moscovei cu Iranul și Coreea de Nord sau utilizarea constantă a tehnologiei militare chineze în sprijinul operațiilor militare din Ucraina.

 

Schimbul de informații este totuși bidirecțional și, în final, un win-win

 

Oficialii americani consideră că serviciile de informații din SUA sunt mai solide și mai informate decât cele europene, în special în anumite probleme legate de Rusia, și se tem că fără schimbul de informații detaliate țările europene vor deveni o țintă și mai ușoară pentru Rusia.

Trebuie spus însă că, în realitate, există o gamă largă de informații la care țările europene, în special cele din flancul estic al NATO, au acces și adesea capacitatea de a le interpreta corect prin natura vecinătății și relațiilor anterioare cu Rusia. Iar cel mai bun exemplu în acest sens este anexarea Crimeei de către ruși în 2014 - practic momentul de lansare a expansiunii militare ruse spre vest - când informațiile furnizate de serviciile specializate ale unor state precum România și Polonia nu au fost valorizate de serviciile omoloage americane.

„Aproape la fel de dăunător ca a înceta cooperarea cu aliații noștri europeni este faptul că probabil că aceștia vor opri transmiterea informațiilor către noi”, observa recent un fost oficial superior american. „Există lucruri pe care aliații noștri le știu și pe care noi nu le cunoaștem, atunci când vine vorba de anumite surse.”

Aliații americani de la summitul NATO au avertizat asupra acestui pericol, unul dintre oficialii europeni subliniind că „schimbul de informații este cel mai adesea un trafic în două sensuri”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel