Factura ce va fi prezentată statelor aliate din Asia, în schimbul prezenței trupelor SUA în regiune, face parte dintr-un plan mai amplu al echipei Trump care include negocierile tarifare.
În postările de pe platforma Truth Social, Trump a spus că împărțirea costurilor apărării va face parte din negocierile „la pachet” cu Seulul, făcând trimitere la negocierile privind tarifele.
De asemenea, în timpul unei vizite a oficialilor japonezi la Washington săptămâna aceasta, Trump a ridicat problema împărțirii sarcinilor financiare ce țin de apărare.
Ambele state asiatice se bazează pe umbrela nucleară a SUA pentru protecția împotriva Chinei, Rusiei și Coreei de Nord și sunt considerate cruciale pentru capacitatea armatei americane de a-și proiecta puterea și influența în regiune.
Cu toate acestea, Trump a sugerat în repetate rânduri că ar putea retrage forțele americane dacă țările nu plătesc miliarde de dolari în plus pentru securitatea primită.
Japonia și Coreea de Sud ar putea fi obligate să plătească în plus pentru securitate
Ministrul japonez al Apărării, generalul Nakatani, și secretarul apărării Pete Hegseth, pe 30 martie 2025. Fotografia Ministerului japonez al Apărării
Reuters notează că Japonia găzduiește aproximativ 50.000 de soldați americani, iar Coreea de Sud 28.500 de militari.
Coreea de sud. Miercuri, prim-viceministrul de externe al Coreei de Sud, Kim Hong-kyun, a declarat parlamentului că Seul se pregătește pentru diverse scenarii, deși Washingtonul nu a propus oficial renegocierea Acordului privind măsurile speciale (SMA) în baza căruia Coreea de Sud sprijină trupele americane staționate acolo.
Tokyo consideră chestiunea cheltuielilor pentru apărare ca fiind o problemă separată de tarife, a declarat un oficial al guvernului japonez pentru Reuters, sugerând că negocierea costurilor privind apărarea nu ar trebui să facă parte din negocierile tarifare.
Redeschiderea discuțiilor pentru apărare este o „tactică deliberată de presiune” a lui Trump, a spus Danny Russel de la Institutul de Politică al Societății din Asia.
Trebuie spus că, pe ultima sută de metri a administrației Biden, SUA și Coreea de Sud au semnat un nou Acord privind măsurile speciale (SMA) în baza căruia Seul își va crește contribuția la menținerea trupelor americane în țară cu 8,3%, până la 1,47 miliarde de dolari în primul an, cu creșterile ulterioare legate de indicele prețurilor de consum.
Oficialii sud-coreeni au declarat, sub acoperirea anonimatului, că acordul nu pare a fi suficient pentru noua administrație americană și recunosc faptul că trebuie să renegocieze cu Trump de la o sumă mult mai mare decât dacă ar fi temporizat negocierile și ar fi așteptat rezultatul alegerilor din SUA.
Japonia. La rândul său, Japonia are cea mai mare desfășurare de trupe americane în străinătate la nivel global, escadroane de avioane de luptă și singurul grup de atac de portavioane desfășurat în avans din Washington.
Conform unui acord negociat în 2022 și care va expira în martie 2027, costul mediu anual pe care Japonia îl suportă pentru întreținerea trupelor americane se ridică la aproximativ 211 miliarde de yeni (1,48 miliarde de dolari), potrivit ministerului de externe al Japoniei.
Secretarul Departamentului Apărării, Pete Hegseth, a mers la sfârșitul lui martie în Japonia, de unde a declarat că obiectivul ambelor țări este descurajarea sporită și pacea prin forță. ”Aceasta înseamnă să ne asigurăm că SUA are poziția corectă în Japonia, împreună cu capabilitățile potrivite. Înseamnă, de asemenea, extinderea accesului la zone cheie din primul lanț de insule, cum ar fi insulele de sud-vestul Japoniei”. a mai spus Hegseth.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News