Echipa noului ales al președintelui american Donald Trump a propus trei opțiuni pentru un „plan de pace” privind războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar niciuna dintre acestea nu include posibila aderare a Ucrainei la NATO, relatează Reuters.
Potrivit unui fost oficial al securității naționale, Trump are trei propuneri principale: planul Reprezentantului Special pentru Ucraina și a generalului Keith Kellogg, planul vicepreședintelui ales al SUA, J.D. Vance și planul fostului șef interimar al serviciilor de informații al lui Trump, Richard Grenell.
Ce presupune fiecare variantă
Planul lui Kellogg, în colaborare cu fostul oficial al Consiliului de Securitate Națională Fred Fleitz și prezentat lui Trump la începutul acestui an, cere înghețarea liniilor de luptă actuale.
Reuters notează că Trump ar furniza mai multe arme americane Kievului doar dacă ar fi de acord cu negocierile de pace. În același timp, el va avertiza Moscova că va spori ajutorul SUA pentru Ucraina dacă Rusia va respinge negocierile.
În oricare dintre aceste variante, aderarea Ucrainei la NATO va fi suspendată.
Ucrainei i s-ar oferi, de asemenea, garanții de securitate ale SUA, care ar putea include creșterea livrărilor de arme după încheierea unui acord, conform propunerii respective.
Vance și-a propus „ planul de pace” în septembrie. El s-a opus ajutorului acordat Ucrainei, iar un acord dintre Ucraina și Rusia ar include probabil o zonă demilitarizată pe liniile frontului existente, care ar fi „ puternic fortificate” pentru a preveni noi incursiuni rusești. El a propus refuzul aderării Kievului la NATO.
Grenell a susținut crearea de „ zone autonome” în estul Ucrainei. El a mai spus că apartenența Ucrainei la NATO nu este în interesul Americii.
Potrivit unuia dintre consilierii lui Trump, Grenell a fost una dintre puținele persoane prezente la întâlnirea din septembrie dintre Trump și Zelensky de la New York.
Poziția Ucrainei privind aderarea la NATO
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, confruntat cu pierderi militare în creștere și cu deficit de militari, și-a exprimat disponibilitatea pentru negocieri.
Pe 3 decembrie, ziarul WSJ a raportat că președintele ucrainean Zelenski își schimbă subtil retorica despre încheierea războiului cu Rusia, sugerând că Ucraina este pregătită pentru discuții de pace dacă este invitată să adere la NATO.
Vorbind la Sky News pe 29 noiembrie, Zelenski a spus că aderarea la NATO ar trebui să fie oferită părților neocupate ale Ucrainei, astfel încât Kievul să ia în considerare încheierea „ fazei fierbinți a războiului”.
Deși Ucraina va continua să-și revendice întreg teritoriul, Zelenski a sugerat că Kievul va încerca „ să le recupereze pe cale diplomatică”. El a exprimat o teză similară în conferința de presă comună, susținută cu oficialii UE veniți la Kiev.
„Armata noastră nu are suficientă forță pentru asta... Trebuie să găsim soluții diplomatice”, a spus Zelenski despre împingerea rușilor din teritoriul ocupat.
Anterior, Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a declarat oficial că Ucraina nu va accepta „alternative, substitute sau înlocuitori” pentru calitatea de membru cu drepturi depline la NATO.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News