Joi, ANSA a declarat că odată cu preluarea mandatului pe 20 ianuarie, Trump a transmis liderilor europeni mesajul său de reducere a trupelor. În plus, Trump „ar dori contribuții financiare din partea țărilor europene, deoarece acești soldați sunt un factor de descurajare, iar costurile nu pot fi suportate doar de contribuabilii americani”, a mai declarat un diplomat european pentru agenție.
Pentagonul nu a răspuns la întrebările adresate vineri de presă referitor la informațiile furnizate de ANSA, deși se cunoaște că Trump pledează de mult timp pentru o forță americană mai mică în Europa, în special în Germania.
La sfârșitul primului său mandat, Trump a cerut ca 12.000 de militari americani să plece din Germania, unii dintre aceștia să fie relocați în alte zone din Europa, iar alții retrași în SUA. Planul nu a fost niciodată pus în aplicare și a fost ulterior anulat de fostul președinte Joe Biden.
Cu toate acestea, noua echipă de la Pentagon a precizat că SUA trebuie să joace un rol militar mai mic în Europa și să-și transfere capabilitățile către Pacific pentru a contracara o amenințare tot mai mare din partea Chinei.
SUA au aproximativ 65.000 de militari staționați permanent în Europa și alte mii prezenți pe bază de rotație
Sursă foto: 82nd Airborne Division
În prezent, SUA au aproximativ 65.000 de militari staționați permanent în Europa și alte mii prezenți pe bază de rotație. De la invadarea Ucrainei de către Rusia, în 2022, prezența generală americană s-a situat în jurul cifrei de 100.000 de militari.
Nu este clar ce unități vor fi vizate pentru reduceri, dar, foarte probabil, până la primele semne de pace negociate cu Rusia nu vor fi modificări în prezența brigăzilor de tancuri de pe flancul estic al NATO, un element cheie de descurajare a Rusiei. Însă ar putea fi vizate capabilități considerate de valoare pentru a descuraja China în Pacific, cum ar fi navele de război, artileria cu rază lungă de acțiune și unitățile de apărare antirachetă Patriot.
Reamintim că joi Trump a declarat în intervenția sa video de la Forumul economic din Davos, Elveția, că pragul actual de 2% din produsul intern brut, cerut de NATO țărilor membre pentru apărare, este insuficient. „Voi cere tuturor națiunilor NATO să mărească cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB, ceea ce ar fi trebuit să fie cu ani în urmă”, a declarat Trump, vorbind de la Washington.
Președintele american nu a spus însă și dacă standardul de 5% s-ar aplica inclusiv SUA, pentru că în acest caz Washingtonul ar trebui să-și sporească în mod semnificativ propriile cheltuieli de apărare. În prezent, SUA cheltuiesc aproximativ 3,4% din PIB pentru bugetul apărării. Trecerea la 5% ar împinge bugetul Pentagonului de aproximativ 842 de miliarde de dolari la peste 1 trilion de dolari.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News