„Trolling de cel mai înalt nivel”. Ucraina folosește baloane care imită zborul aeronavei F-16

Avioane F-16 Fighting Falcon ale U.S. Air Force efectuează o realimentare în zbor, parte a exercițiului Exercise Ballast Cannon 24.3, desfășurat pe 7 ianuarie 2024 / U.S. Central Command
Avioane F-16 Fighting Falcon ale U.S. Air Force efectuează o realimentare în zbor, parte a exercițiului Exercise Ballast Cannon 24.3, desfășurat pe 7 ianuarie 2024 / U.S. Central Command

Oleksandr Musienko, șeful Centrului de Cercetări Juridice Militare, a declarat cum Forțele de Apărare ale Ucrainei folosesc baloanele în războiul împotriva Rusiei.

Succesul apărării liniei frontului va depinde și de rapiditatea cu care avioanele F-16 și sistemele lor de armament vor ajunge în Ucraina. 

Dar până ce aeronavele F-16 vor ajunge în zona frontului, se pare că ucrainenii au instalat pe baloane unele dispozitive electronice, care simulează zborul unui F-16.

„Știu despre scopul utilizării acestor baloane. Elementele electronice care sunt plasate simulează în principal zborul aeronavelor F-16. Adică care este scopul? Pentru a induce în eroare echipamentul de apărare aeriană al inamicului”, precizează Oleksandr Musienko, care a și detaliat procesul:

„În ciuda faptului că balonul zboară încet, viteza este simulată de dispozitiv. Zborul avionului apare pe radar. Prin urmare, scopul este de a efectua atacuri combinate, inclusiv atacuri cu drone, pentru lovituri profunde - lovituri pe teritoriul Rusiei, pentru a induce în eroare apărarea antiaeriană a inamicului și pentru a epuiza apărarea aeriană".

Metode similare au mai fost folosite de ucraineni în acest război, dar niciodată pentru simularea unei aeronave aflată în zbor. Mai exact, zeci de voluntari din Ucraina produc „arme false” care imită originalele, păcălind forțele ruse care folosesc rachete de sute, poate chiar milioane de dolari pentru distrugerea acestor machete bine realizate.

Potrivit lui Musienko, rușii nu pot face nimic împotriva unei astfel de tehnologii:

„Nu pot verifica cu binoclul la o asemenea înălțime. Ei pot avea încredere doar în radar. Nu există nicio confirmare vizuală sau negare. Cum poți să-ți dai seama dacă este un glonț sau un avion? Nu funcționează așa", spune Musienko care evaluează acest instrument ca fiind de succes.

„În plus, acesta este un trolling de cel mai înalt nivel, în ceea ce privește câte F-16 au văzut deja pe radare”, a adăugat Musienko.

Primele F-16 ar trebui să apară în Ucraina în această vară, așa cum anunța ministrul ucrainean de externe Dmîtro Kuleba.

La începutul lunii aprilie, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, Ilya Yevlash, a declarat că piloții ucraineni, care învață pe avioanele de luptă F-16 în Danemarca și SUA, exersează deja sarcinile cu care se vor confrunta în Ucraina, în special, utilizarea rachetelor și bombelor aeriene.

Primul pilot român aflat în programul din centrul de instruire de la Borcea care zboară un F-16; Tânărul pilot român a zburat un F-16 olandez, asistat de instructori ai Lockheed Martin. Foto: Ministrul Apărării Angel Tîlvăr

Amintim că în România, la Baza 86 Aeriană, funcționează de anul trecut un Centru de pregătire pentru piloții de F-16. Primii piloți români au început deja instruirea, însă nu există încă informații publice privind participarea piloților ucraineni la programele de pregătire derulate la Baza F-16 de la Borcea.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel