”Triunghiul Weimar”, reuniune la Paris: Franța, Germania și Polonia vor continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi necesar

Liderii Franței, Germaniei și Poloniei s-au întâlnit luni la Paris pentru discuții axate pe sprijinul militar pentru contraofensiva Ucrainei, dar și pe viitoarele garanții de securitate care urmează să fie acordate țării, înainte de un summit NATO din iulie, scrie DW.

Trilaterala Franța-Germania-Polonia, cunoscută și sub numele de Triunghiul Weimar (prima întâlnire avut loc în 1991 la Weimar, Germania), a fost reactivată de agresiunea Rusiei în Ucraina. 

Președintele francez Emmanuel Macron i-a întâmpinat luni pe cancelarul german Olaf Scholz și pe liderul polonez Andrzej Duda, președintele polonez presând ca Ucraina să obțină aderarea la NATO.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că „contraofensiva ucraineană a început în urmă cu câteva zile”, într-o conferință de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz și președintele polonez Andrzej Duda la palatul prezidențial Elysee.

 

Contraofensiva ucraineană

 

Într-o demonstrație de unitate, cei trei lideri au insistat că vor continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi necesar.

„Această ofensivă este programată să fie desfășurată în câteva săptămâni, dacă nu luni. Am făcut totul pentru a-i ajuta, în limitele pe care ni le-am propus la începutul conflictului”, a spus Macron.

El a promis că va continua livrările de arme, muniție și vehicule blindate „în următoarele zile și săptămâni”.

Franța vrea ca contraofensiva „să aibă cât mai mult succes posibil pentru a putea apoi lansa o fază de negocieri (cu Rusia) în condițiile potrivite”, a spus Macron.

 

Summitul NATO de la Vilnius

 

Cei trei lideri au refuzat să discute despre viitoarele garanții de securitate pentru Ucraina, pe termen lung. Problema va fi pe ordinea de zi la un summit NATO de la Vilnius, Lituania, luna viitoare.

Președintele polonez presează ca Ucraina să obțină aderarea la NATO.

„Ucraina așteaptă un semnal clar cu privire la o perspectivă clară de aderare la NATO”, a spus Duda, înaintea summitului NATO de luna viitoare de la Vilnius.

Polonia dorește să vadă o creștere a rolului pentru actuala Comisie NATO-Ucraina, care ar urma să fie transformată în Consiliu NATO-Ucraina,  un forum consultativ comun pentru promovarea discuțiilor asupra problemelor de securitate.

Germania nu vede aderarea Ucrainei ca o prioritate. Scholz a spus că principalul obiectiv în prezent a fost să ajute Ucraina în războiul său defensiv împotriva Rusiei și că „vom continua să facem asta atâta timp cât va fi necesar, suntem pregătiți pentru asta”.

Alți lideri NATO, precum Jens Stoltenberg, au arătat clar în trecut că aderarea Ucrainei „nu este pe ordinea de zi” în timpul conflictului. 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel