Trimite România arme în Ucraina? Aurescu: Trebuie să ajutăm Kievul să câștige. ”La sfârșitul războiului, vor fi făcute publice detaliile”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
MiG-21 LanceR, sursă foto: ROAF
MiG-21 LanceR, sursă foto: ROAF

Ministrul român de externe Bogdan Aurescu a încercat să răspundă mai multor întrebări incomode, adresate în cadrul emisiunii ”Hard Talk”, de la BBC.

Într-o discuție purtată la BBC, ministrul român de externe a încercat să explice motivele pentru care România nu își face cunoscută contribuția pentru susținerea apărării Ucrainei.

Șeful diplomației române a precizat că agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a scăzut gradul de securitate în regiune, dar NATO a luat măsuri importante precum deciziile adoptate la Madrid de consolidare a posturii de descurajare și și apărare, precum și de creare a grupurilor de luptă în partea sudică a flancului de est al NATO.

”Prezența NATO în România a crescut la aproximativ 5.300 de militari - avem trupele americane, avem grupul de luptă NATO condus de Franța, cu militari din Luxemburg, Olanda, Belgia, Polonia etc”, a ținut să precizeze ministrul român. 

 

Ajutorul militar al României pentru Ucraina

Bogdan Aurescu și Dmitro Kuleba 

Jurnalistul BBC a dorit să cunoască ce tip de echipamente militarea trimis România în Ucraina, fiind date ca exemplu deciziile Slovaciei sau Poloniei, țări care au anunțat de fiecare dată când au furnizat arme Kievului.

Astfel, referitor la ajutorul militar pe care România îl acordă Ucrainei, ministrul Aurescu a precizat că politica guvernului român este de a se abține de la a comunica public care este nivelul de ajutor acordat țării vecine.

”La sfârșitul războiului, vor fi făcute publice aproape toate detaliile, dar acum e important să ajutăm Ucraina să câștige războiul”, a subliniat Aurescu

Șeful diplomației române se alătură celor care evaluează că următoarea perioadă va fi una decisivă pentru războiul din Ucraina ”Cred că lunile următoare sunt esențiale în ceea ce privește cursul războiului”, a adăugat Aurescu.

 

România ar putea fi trasă într-un conflict în Republica Moldova?

Ministrul Aurescu nu a răspuns direct dacă România ar interveni militar în cazul în care R. Moldova ar fi atacată, dar a explicat că Bucureștiul acordă sprijin instituțional pentru a sprijini capacitatea de reacție a R. Moldovei.

”E important să ajutăm la consolidarea capacităților de apărare a Republicii Moldova.

Presiunea Rusiei asupra R. Moldova este în creștere în ultima perioadă. Declarațiile publice ale oficialilor ruși sunt un exemplu în acest sens. Nu cred că în acest moment există un risc ridicat privind o intervenție militară a Rusiei în R. Moldova, dar cred că sunt alte mijloace, instrumente ale războiului hibrid, prin care Rusia încearcă să destabilizeze Chișinăul”, conchide ministrul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel