Trimisul special al ONU în Libia avertizează că mercenarii reprezintă o bombă cu ceas care amenință întreaga Africă

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Trimisul special al Națiunilor Unite în Libia, Jan Kubis, a avertizat Consiliul de Securitate că progresele privind problema principală a retragerii mercenarilor și luptătorilor străini din Libia s-au blocat și că prezența lor reprezintă o amenințare nu numai pentru Libia, ci pentru întreaga regiune africană.

"Mișcarea masivă a grupurilor armate și a teroriștilor, precum și a migranților economici și a refugiaților, adesea prin canale administrate de rețele criminale organizate și de alți actori locali peste granițe necontrolate, crește riscurile de instabilitate și securitate în Libia și regiune".

Trimisul internațional a subliniat că Misiunea Organizației Națiunilor Unite în Libia, cunoscută sub numele de UNSMIL, a raportat "prezența continuă a elementelor străine care întărește divizarea Libiei”.

Încetarea focului din octombrie 2020 a condus la formarea unui guvern interimar comun, care a preluat funcția în martie 2021, având misiunea de a reuni țara divizată și de a o guverna până la alegerile prezidențiale și parlamentare care vor avea loc pe 24 decembrie 2021.

În ceea ce privește embargoul ONU asupra armelor asupra Libiei, despre care experții ONU au relatat recent că a fost încălcat în mod constant, Kubis a afirmat că misiunea ONU continuă să primească informații despre transporturile de arme și echipamente militare care ajung la bazele militare din vest, est și sud.

Kubis a subliniat că UNSMIL continuă să primească rapoarte privind stabilirea de fortificații și poziții defensive de-a lungul axei Sirte-Al-Jufra, pe lângă activitățile de instruire ale forțelor aeriene.

Acesta a declarat că Misiunea a prezentat, de asemenea, progrese în ceea ce privește deschiderea drumului din orașul strategic Sirte, poarta către principalele câmpuri petroliere și terminalele de export din țară.

Trimisul special a avertizat că "o nouă întârziere în redeschiderea drumului afectează eforturile de consolidare a încrederii dintre cele două părți și ar putea submina demersurile de punere în aplicare a acordului de încetare a focului pentru a avansa tranziția politică".         

Oficialul ONU a amintit că încetarea focului din octombrie care a cerut plecarea mercenarilor și a luptătorilor străini în termen de 90 de zile este încă în vigoare, dar că eșecul determinării lor să părăsească țara ar putea afecta tranziția politică din Libia și alegerile din decembrie. "Prin urmare, este necesar să planificăm și să asigurăm plecarea ordonată a luptătorilor străini, a mercenarilor și a grupurilor armate, împreună cu dezarmarea, demobilizarea și reintegrarea acestora în țările lor de origine", a precizat Kubis.

 

Comentariul autorului: ONU a estimat în decembrie 2020 că există cel puțin 20.000 de luptători și mercenari străini în Libia, printre care sirieni, ruși, sudanezi și ciadieni. La o ședință informală a consiliului, desfășurată la sfârșitul lunii aprilie 2021, sa afirmat că sunt mult mai mult de 20.000 de luptători, întrucât se poate vorbi cel puțin de 13.000 de sirieni și 11.000 de sudanezi.

La mijlocul lunii aprilie 2021, Consiliul de Securitate a votat pentru detașarea a 60 de observatori internaționali în misiunea politică a ONU în Libia pentru a monitoriza încetarea focului și retragerea mercenarilor și luptătorilor străini.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel