Ce rachete ar fi putut lovi submarinul Rostov-pe-Don, abia reparat în Sevastopol. Rușii pierd o gură de foc pentru rachetele Kalibr

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Rachete de croazieră Storm Shadow și Neptune / Submarinul Rostov pe Don
Rachete de croazieră Storm Shadow și Neptune / Submarinul Rostov pe Don

Nu sunt multe echipamente militare care să fi produs atâtea pagube Armatei Ruse, cum sunt rachetele de croazieră și cele balistice. Prima categorie, Storm Shadow/SCLAP, au fost prima dată livrate Ucrainei la începutul lui 2023 și pot lovi toată Crimeea. De asemenea, odată cu venirea rachetelor balistice ATACMS, raza de acțiune a instalațiilor HIMARS a crescut de câteva ori, până la aproximativ 300 de km.

 

Ultima misiune în care, cel mai probabil, a fost lovit submarinul Rostov-pe-Don ne reamintește cât de importante sunt rachetele de croazieră și cele balistice.

Pe 3 august, Statul Major General al Ucrainei a anunțat că a scufundat submarinul rusesc Rostov-pe-Don, aflat în probe în portul Sevastopol.

Nu e clar ce au folosit militarii ucraineni pentru a viza submarinul rusesc diesel-electric din clasa Kilo, dar lovitura pare să fi scufundat Rostov-pe-Don, aflat în portul Sevastopol. Dacă  scufundarea se va confirma, ar fi o pierdere jenantă pentru Flota Mării Negre. Rostov-pe-Don era parte a Brigăzii a 4 a de submarine a Flotei Mării Negre. Armamentul de la bord includea artilerie antiaeriană (Strela-3M, Golka-1, Verba), dar și 8 rachete (inclusiv patru rachete Kalibr-PL).

De asemenea, trebuie spus că lovitura vine la 11 luni după ce același submarin a fost avariat în docurile din Sevastopol, nava aflându-se în reparații. Se pare că ucrainenii au așteptat ca submarinul să înceapă probele pentru a-i aplica încă o lovitură și să-l scufunde.

Potrivit publicației americane Forbes, nu este exclus ca și lovitura din 2 august 2024 să fi fost efectuată de rachete de croazieră.

Pe 13 septembrie 2023, un Sukhoi Su-24 al forțelor aeriene ucrainene a tras spre Sevastopol rachete de croazieră Storm Shadow de fabricație britanică, avariind grav Rostov-pe-Don. Rușii au început reparațiile la Rostov-pe-Don, iar din iunie era în probe.

”Este posibil ca aceste probe să fi fost în desfășurare atunci când ucrainenii au vizat Rostov-pe-Don pentru a doua oară – poate cu o altă rachetă Storm Shadow, sau posibil cu o rachetă SCALP-EG similară, de fabricație franceză, sau o rachetă Neptune de fabricație ucraineană”, arată publicația citată.

Expertul militar ucrainean Oleksandr Musienko nu exclude varianta ca rușii să încerce să ridice submarinul Rostov-pe-Don, dar va fi o operațiune foarte periculoasă pentru inamic, deoarece această zonă va rămâne în raza de acțiune a rachetelor ucrainene.

Totuși, Rusia se va teme să mai repare navele din Crimeea ocupată, declara expertul în emisiunea națională, relatează Unian

.

Trimise în Ucraina pentru a schimba echilibrul pe front, rachetele balistice ATACMS lovesc regulat Crimeea

Așa cum a scris de nenumărate ori și DefenseRomania, sistemele HIMARS au schimbat echilibrul pe frontul ucrainean. Forțele ucrainene folosesc sistemele HIMARS cu rachete GMLRS (cu rază de aprox. 70 de km) pentru a distruge facilități și resurse de cea mai mare importanță pentru ruși precum: trupe și echipamente militare, poduri și infrastructură, centre de comandă și control sau depozite de muniții.

Odată cu livrarea rachetelor ATACMS cu rază de până la 300 de kilometri, au fost lovite baze aeriene situate în regiunile separatiste Donețk și Luhansk, iar în ultima perioadă, ucrainenii au efectuat cu succes atacuri repetate în Crimeea.

Mărturie în acest sens stau și loviturile din dimineața de vineri, 2 august, care au vizat facilități militare din Crimeea.

Atacurile de vineri dimineață au fost anunțate și de ruși, care au vorbit despre un atac cu rachete balistice ATACMS.

Publicația ucraineană Militarnîi citează canalul de telegram „Krymskyi Veter” care spune că au fost vizate de rachete obiective din apropierea Sevastopolului, însă s-au auzit sunete de explozii pe timp de noapte și în Simferopol, Saki și Evpatoria. Administrația rusă a Crimeei a anunțat că apărare aeriană rusă din peninsulă a fost activă.

Ulterior, sistemul de monitorizare a incendiilor prin satelit al NASA a detectat mai multe surse de foc la pozițiile apărării aeriene ruse de lângă Balaklava. Perioada cuprinsă între 1:57 la 2:20, când au fost înregistrate incendiile, coincide cu momentul atacului cu rachete ATACMS asupra instalațiilor rusești de lângă Sevastopol.

Rușii au spus că Forțele Armate ale Ucrainei au atacat peninsula ocupată temporar cu rachete balistice ATACMS, dar că rachetele ar fi fost doborâte deasupra Sevastopolului. În urma doborârii rachetelor, două străzi au fost blocate până la aproximativ 12:00 pentru a colecta toate obiectele explozive, susțin rușii.

Amintim că, la sfârșitul lunii iunie, Ucraina a lovit cu rachete ATACMS o stație radar și aerodromul Saki în Crimeea.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel