Trianon 100. Guvernul Ungariei vorbește despre 'doliu', dar admite: 'Recuperarea acestor teritorii e nerealistă'

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei, și premierul maghiar Viktor Orban. Sursă Foto: Peter Szijjarto Facebook
Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei, și premierul maghiar Viktor Orban. Sursă Foto: Peter Szijjarto Facebook

Azi sunt exact 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon cu Ungaria, tratat care consfințea integrarea Transilvaniei și părții răsăritene a Banatului în cadrul Regatului României, la 4 iunie 1920, după terminarea Primului Război Mondial.

Presa maghiară s-a aplecat asupra acestui subiect, amintind de Trianon, din perspectiva lor, ca un moment de „doliu”, „tragedie” ori „nedreptate” pentru Ungaria.

Dar deși Trianon 100 a fost anunțat cu mare fast de către unguri, pandemia de noul coronavirus le-a încurcat serios planurile cu privire la evenimente și „comemorarea” Trianonului.

Ministrul fără portofoliu și vicepremier în cabinetul condus de Viktor Orban, Zsolt Smjen a făcut apel pentru construirea unei Ungarii cu o „identitate națională puternică”, precizând că misiunea comunităților maghiare este de a „trece peste trauma” Trianonului, potrivit unui material publicat de Hungary Today.

Politicianul maghiar a admis că recuperarea teritoriilor pierdute pe baza așa-zisului drept istoric la care Budapesta nu se contenește să apeleze, este un scenariu „nerealist” iar așteptarea unei soluții din partea Uniunii Europene ar fi o „naivitate”.

Deși în ultimul timp provocările oficialilor maghiar la adresa țării noastre s-au accentuat, pe pagina de Facebook a premierului maghiar Viktor Orban și a ministrului de Externe Peter Szijjarto a fost azi ”liniște”. Orban nu a mai postat până la publicarea acestei știri nimic la adresa României iar Szijjarto s-a rezumat la un mesaj în maghiară, cu tentă mai mult filosofică: „Națiunea maghiară a fost și va fi”.

 

Tratatul de la Trianon

 

Semnarea Tratatului de la Trianon, la 4 iunie 1920, a consfinţit la nivel juridic internaţional încheierea păcii Puterilor Aliate şi Asociate cu Ungaria, ca stat învins și succesor al Imperiului Austro-Ungar, la finalul Primului Război Mondial.

România a garantat retragerea trupelor sale din Ungaria pe linia frontierei dintre cele două ţări stabilită în iunie 1919.

Ca urmare a intrării Regatului României în Marele Război, cu scopul de a eliberara Transilvania, din postura de stat învingător, țara noastră a semnat cu Ungaria Tratatul de la Trianon prin care se consfințea integrarea Transilvaniei și părții răsăritene a Banatului în cadrul României. Tratatul a fost semnat și de alți vecini ai Ungariei care au preluat teritorii.

CITEȘTE ȘI: Viktor Orban a postat harta Ungariei dinainte de 1918

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel