O parte din Triada Nucleară, în acțiune: Rusia își testează rachetele strategice Yars

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministerul rus al Apărării a anunțat zilele trecute că sunt în desfășurare exerciții militare care implică lansatoare de rachete nucleare Yars mobile, ceea ce vine la mai puțin de o lună de la recentele exerciții de arme nucleare tactice în cooperare cu Belarus.

Potrivit declarației ministerului, echipele de lansare Yars vor acoperi mai mult de 100 de kilometri și vor efectua exerciții de camuflaj și desfășurare rapidă în cel puțin două regiuni. În viitor sunt planificate exerciții similare.

Așa cum a relatat și DefenseRomania, în iunie, Rusia și Belarus au desfășurat exerciții comune cu arme nucleare tactice după ce, potrivit surselor ruse, au simțit „amenințări din partea puterilor occidentale”. Președintele rus Vladimir Putin a declarat la acea vreme că Moscova nu a simțit nevoia să folosească arme nucleare pentru a-și asigura victoria în Ucraina, dar nu exclude posibile schimbări în strategia nucleară a țării.

 

Dezvoltarea armelor strategice

Rachete balistice intercontinentale Topol-M

Yars” reprezintă o componentă cheie a forțelor strategice rusești. A fost dezvoltat de Institutul de Inginerie Termică din Moscova. Acest sistem de rachete este o modificare a sistemului anterior Topol-M, fiind operaționalizat în 2009 - relatează agenția turcă Anadolu.

Yars este un element cheie al triadei nucleare a Rusiei și este considerat piesa centrală a descurajării nucleare. Este un tip de rachetă balistică intercontinentală (ICBM) care permite unei rachete să transporte mai multe focoase care pot fi separate de racheta principală și să țintească în mod independent diferite obiective.

Lansatorul mobil Yars poartă șase focoase cu putere redusă, astfel încât cu o singură lansare poate viza șase ținte cheie într-o zonă care se întinde pe sute și mii de kilometri pătrați, cu o rază de acțiune de până la 12.000 de kilometri.

 

Triada Nucleară

 

Triada nucleară, ca proiecție strategică a puterii militare, constă din rachete nucleare lansate pe uscat, de pe mare, din submarine înarmate cu rachete nucleare și din aer, fiind utilizate avioane strategice cu bombe nucleare și rachete.

În timpul Războiului Rece, triada a reprezentat un element cheie al strategiei militare de descurajare a Statelor Unite ale Americii și a Uniunii Sovietice.

Teoria din spatele conceptului de Triadă Nucleară se bazează pe ideea că distribuirea arsenalului nuclear pe diferite platforme permite, chiar și în cazul unei prime lovituri a inamicului, ca partea atacată să poată răspundă eficient și să-și mențină capacitatea de descurajare.

Triada nucleară asigură astfel capacitatea pentru a doua lovitură și este un element central al doctrinei Mutual assured destruction MAD, care precizează că utilizarea pe scară largă a armelor de distrugere în masă ar rezulta în anihilarea completă, totală și irevocabilă a tuturor părților în conflict.

Această structură diversă a permis Statelor Unite și Uniunii Sovietice să mențină un echilibru de putere și să descurajeze potențialii atacatori. Distribuția arsenalului nuclear pe diferite platforme a asigurat că nicio primă lovitură nu ar putea elimina complet capacitatea de a riposta, menținând astfel stabilitatea și prevenind escaladarea într-un conflict nuclear deschis.

În prezent, doar câteva țări mențin o triadă nucleară completă: SUA, Rusia, China, India.

Atât Franța, cât și Marea Britanie au ales să-și concentreze capacitățile de descurajare nucleară pe sistemele lansate de submarine echipate cu rachete balistice lansate de pe mare, oferind o capacitate sigură și de supraviețuire pentru a doua lovitură.

Atât Franța, cât și Regatul Unit dispun de aeronave capabile să lanseze arme nucleare, dar acestea nu sunt considerate parte dintr-o triadă nucleară completă deoarece nu sunt bombardiere strategice dedicate. Spre exemplu, Franța are avioane de luptă Dassault Rafale, echipate pentru a lansa arme nucleare (rachete nucleare ASMP-A).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel