Triada nucleară a Chinei se dezvoltă incredibil de rapid, avertizează generalii americani. Progrese rapide, înregistrate și în tehnologia spațială

Rachete DF-17, China. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing
Rachete DF-17, China. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing

Dezvoltarea Chinei în privința armelor nucleare, a vectorilor purtători pentru acestea, precum și a programului spațial este incredibil de rapidă, au avertizat joi comandanții forțelor strategice și spațiale americane în fața congresmenilor americani.

„Descoperirea pe care am văzut-o, progresul și cât de repede au obținut o triadă viabilă sunt uluitoare”, a declarat Anthony Cotton, șeful Comandamentului Strategic al SUA, pentru Congresul SUA, potrivit publicației Defense One.

Prin ”triadă”, oficialul se referă la triada nucleară, care constă din trei tipuri de vectori purtători de arme nucleare: rachete care pot fi lansate terestru, din avioane sau de pe submarine.

Terestru, China are rachete balistice cu propulsie nucleară.

Naval, din 2007, China deține submarine cu propulsie nucleară de tip 094 (clasa Jin) care pot transporta 12 rachete balistice.

De asemenea, aerian, Beijingul dezvoltă deja un bombardier strategic din categoria stealth, adică greu de detectat de radare, deoarece bombardierele strategice H-6 existente sunt derivate din avioanele Tupolev Tu-16 de la sfârșitul anilor 1950 și acum pot fi folosite practic doar pentru lansarea de rachete cu o traiectorie de zbor plată.

China are în prezent aproximativ 500 de focoase și bombe nucleare, dar ar putea avea până la 1.500 până în 2035, arăta o analiză de anul trecut realizată de Asociația pentru Controlul Armelor.

 

Progresul realizat de chinezi  în tehnologia spațială este de asemenea rapid

 

”China și Rusia ne-au studiat sistemele timp de zeci de ani. (...) În multe feluri, (chinezii - n.r.) reproduc ceea ce am făcut în spațiu”, a declarat șeful Comandamentului Spațial al SUA, Stephen Whiring, legând acest lucru de activitățile Chinei în Marea Chinei de Sud.

„În timp ce încearcă să ne împingă din primul și al doilea lanț de insule din Pacific, au plecat în spațiu datorită beneficiilor pe care le aduce”, a adăugat el.

China este foarte dependentă de tehnologia spațială și nu va folosi o armă de distrugere în masă a sateliților, așa cum ar putea face Federația Rusă.

S-ar părea că Rusia nu este atât de dependentă de instalațiile spațiale, deoarece este, în primul rând, o putere continentală și poate folosi mai mult cablurile optice.

Dar, așa cum a subliniat Whiting, atât China, cât și Rusia știu că SUA depind de instalațiile din spațiu care sunt din ce în ce mai vulnerabile.

„Forțele noastre sunt acum optimizate pentru un mediu spațial benign. Sistemele au fost construite sau necesare într-un moment în care nu ne-am confruntat cu amenințările pe care le vedem acum”, a spus generalul Stephen Whiting, șeful Comandamentului Spațial al SUA.

„Acum trebuie să ne concentrăm pe existența unor sisteme care să protejeze și să apere arhitectura existentă, pentru a o face mai rezistentă”, a adăugat el.

 

SUA trebuie să-și modernizeze arsenalul nuclear pentru a răspunde amenințărilor crescute

 

În același timp, Rusia are un număr mare de arme nucleare tactice mai mici, iar Putin se laudă că a modernizat arsenalul nuclear și că a construit noi rachete.

Mai mult, o îngrijorare în plus pentru Washington o reprezintă cooperarea tot mai strânsă între Rusia și alte două state aflate de aceeași baricadă nucleară: Coreea de Nord și Iranul. Ambele țări ar putea folosi experiența rusă în propriile lor programe nucleare.

Ambii comandanți americani au făcut apel la parlamentari să ofere bani pentru modernizarea triadei nucleare americane, pentru programul de înlocuire a bombardierelor strategice cu noul B-21 sau pentru înlocuirea submarinelor nucleare din clasa Ohio cu altele mai noi.

Și, de asemenea, pentru submarinele mai mari din clasa Columbia și pentru a înlocui rachetele balistice intercontinentale existente, care vor necesita 1.500 de miliarde de dolari în următorii 30 de ani.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel