Trezirea unui colos. Germania spune că va deveni „coloana vertebrală” a apărării europene

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Eurofighter și Tornado ale Luftwaffe, sursă foto: Bundeswehr/Stefan Petersen
Eurofighter și Tornado ale Luftwaffe, sursă foto: Bundeswehr/Stefan Petersen

Armata Germaniei trebuie să devină „coloana vertebrală a descurajării și apărării colective în Europa”, a declarat aseară ministrul german al apărării, în timp ce a dezvăluit noi linii directoare pentru o revizuire a Bundeswehr după invazia Rusiei în Ucraina.

Într-o țară bântuită de vinovăția pentru rolul său în al Doilea Război Mondial, armata nu a reprezentat o prioritate și a fost subfinanțată timp de zeci de ani. Dar, după ce armata rusă a invadat Ucraina, Berlinul a anunțat o întoarcere dramatică și a promis sume uriașe pentru întărirea armatei și reconstrucția generală a armatei și a industriei militare.

Anunțând primul set de noi orientări politice pentru armata germană (Bundeswehr) în ultimii 12 ani, ministrul Apărării Boris Pistorius a spus că „odată cu atacul brutal al președintelui rus Vladimir Putin asupra Ucrainei, războiul a revenit în Europa. 

Aceasta înseamnă că situația de securitate s-a schimbat”, a spus el. Germania „trebuie să fie coloana vertebrală a descurajării și apărării colective în Europa”, explică cancelarul.

Rolul Germaniei și al Bundeswehr-ului în Alianța Nord-Atlantică va fi mult mai important, relevă documentul. Prezența permanentă la frontiera externă a NATO va deveni în viitor norma pentru Bundeswehr.

 

O nouă viziune

Militari germani ; Foto: Bundeswehr/Nico Theska

”Federația Rusă va rămâne cea mai mare amenințare la adresa păcii și securității în zona euro-atlantică”, se arată în documentul ce conține noile Orientări ale politicii de apărare.

Într-o prefață la noua viziune, Boris Pistorius și șeful forțelor armate, generalul Carsten Breuer, au spus că Bundeswehr trebuie să se reorienteze asupra „misiunii sale de bază” de apărare națională și apărării „alianței” – referindu-se la alianța militară NATO.

Documentul de 19 pagini detaliază schimbarea majoră în politica de apărare a Germaniei, cunoscută sub numele de „Zeitenwende” (punctul de cotitură sau schimbarea vremurilor/erei).

Modificarea abordării militare a Berlinului a survenit la câteva zile după invazia rusă a Ucrainei din 24 februarie 2022 și a fost anunțată de cancelarul german Olaf Scholz, scrie DW.

Anul trecut, Germania a înființat un fond special de 100 de miliarde de euro pentru cumpărarea de arme moderne, iar țara s-a angajat, de asemenea, să îndeplinească obiectivul NATO de a cheltui cel puțin 2% din PIB-ul național pentru apărare începând din 2024.

Bundeswehr „trebuie să fie pregătită pentru război în toate domeniile. Aceasta înseamnă că personalul și echipamentele sale trebuie direcționate către îndeplinirea misiunilor sale solicitante”, se mai spune în document. De asemenea, se afirmă că „o armată bine echipată, capabilă să câștige o bătălie de mare intensitate în orice moment, este singura modalitate de a asigura descurajare și pace credibile”. 

Apropo, termenul „descurajare” se referă uneori și la capacitățile nucleare ale unei țări, iar Germania deține arme nucleare americane, iar bombardierele germane sunt capabile să le transporte.

Pistorius a recunoscut că reformarea armatei va dura timp, subliniind că organizația va trebui să depășească „decenii de neglijare”. Primul pas va fi reducerea și accelerarea birocrației militare ale Germaniei, mai ales în achiziționarea și livrarea de arme.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel