Trenul rusesc 'Barguzin' cu 18 focoase nucleare este considerat cel mai bun răspuns la noile arme ale SUA

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Săptămânalul rus “Curierul militar industrial” a publicat recent un articol, semnat de Vladimir Tuchkov, în cadrul căruia se consideră că unul dintre cele mai eficiente răspunsuri la “noua cursă a înarmărilor inițiată de partea americană” ar fi revenirea la dezvoltarea sistemului feroviar de rachete balistice intercontinentale “Barguzin”.

,,Statele Unite au promis să demonstreze Rusiei și Chinei întreaga putere a modernizării lor nucleare până în 2030. Washingtonul a anunțat dezvoltarea variantei “Minuteman IV” de rachete balistice intercontinentale, a submarinelor nucleare din clasa “Columbia”, a bombardierului strategic B-21 “Raider”, a sistemului de lansare a rachetelor de la bordul submarinelor “Trident E-6” și a altor arme. Prin urmare, Rusia nu ar trebui să stea cu brațele în sân”, scrie Tuchkov pe vpk-news.ru.

Potrivit autorului rus, unul dintre cele mai eficiente răspunsuri la inițiativa americanilor ar fi crearea sistemului feroviar de rachete balistice intercontinentale (BJRK) “Barguzin”, a cărui dezvoltare a fost întreruptă în 2017. Acesta a amintit că în URSS și apoi în Federația Rusă a funcționat BJRK “Molodeț”, tren care a fost scos din serviciu în urma acordului de reducere a armamentului nuclear START-2.

 

Tuchkov a recunoscut că “Molodeț” avea mai multe semne distinctive, fiind mai ușor de demascat și, astfel, mai vulnerabil

 

Trenul consta din trei „compartimente”, paisprezece vagoane „frigider” (dintre care trei aveau instalații de lansare) și un vagon cu combustibili și lubrifianți. Fiecare vagon cu instalații de lansare cântărea 200 de tone, astfel încât trenul trebuia tras de trei locomotive diesel. Fiecare rachetă  (15J61) cântărea 105 tone (conținea 10 focoase cu o capacitate de 550 kT fiecare), ceea ce reprezenta o sarcină extrem de mare pentru seturile de roți standard. Prin urmare, proiectanții au fost nevoiți să adapteze șasiul și să “personalizeze” trenul care nu trebuia să difere de unul obișnuit.

Însă noul „Barguzin” este lipsit de aceste neajunsuri și chiar specialiștilor le-ar fi greu să distingă trenul de un tren tehnic obișnuit, se precizează în material. Vagoanele au aspect obișnuit, pentru că încărcătura nu depășește 65 de tone, iar tracțiunea poate fi asigurată de o singură locomotivă diesel. Conform proiectului, „Barguzin” urma să fie dotat cu trei sisteme de lansare a rachetelor intercontinentale RS-24 „Yars”, care au jumătate din dimensiunea celor precedente. Fiecare astfel de rachetă conține șase focoase de luptă, de 150 kT.

Autorul își încheie analiza încrezător că proiectul “Barguzin” cu 18 focoase nucleare reprezintă cel mai bun răspuns al Moscovei la noile arme dezvoltate de Washington.

Comentariul autorului: Din cauza imposibilității finanțării simultane a tuturor programelor destinate Trupelor de rachete cu destinație strategică (RVSN), noul sistem feroviar de rachete balistice intercontinentale “Barguzin” nu a fost inclus în Programul de stat privind înzestrarea cu armament până în 2027.

În 2012, Rusia a anunțat construirea unei versiuni mai noi bazate pe racheta RS-24 Yars (SS-29 în codificare NATO), foarte probabil din categoria Sarmat, cu denumirea NATO neconfirmată SS-X-32J “Barguzin”. Informațiile apărute în presa rusă în 2017 susțineau că proiectul a fost abandonat, însă în 2019 Ministerul rus al Apărării a anunțat că Rusia nu a abandonat ideea dezvoltării unei noi generații de astfel de sisteme, ci doar a amânat procesul.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel