Kasciunas a confirmat că Țările de Jos se vor număra printre țările participante, deși nu a precizat care sunt celelalte doua. Atunci când a fost întrebat despre o posibila implicare a armatei suedeze - deosebit de relevantă având în vedere că Lituania consolidează legăturile militare cu Suedia prin achiziționarea de vehicule de luptă pentru infanterie CV90 - ministrul a declarat că nu poate confirma această posibilitate în acest moment.
Germania, cu sistemele sale Patriot avansate și angajamentul său puternic față de securitatea regională, poate fi un alt participant, la fel ca și Statele Unite, care au, de asemenea, capacități semnificative de apărare aeriană. Polonia, vecină cu Lituania, deține sisteme Patriot moderne și ar putea fi un alt actor-cheie care să se implice în această rotație de trupe. În plus, Franța, echipată cu sisteme SAMP/T, și eventual Suedia, în prezent membră NATO și care își consolidează legăturile militare cu Lituania, sunt, de asemenea, posibili candidaţi la acesta proiect.
Inițiativa de apărare aeriană prin rotație, aprobată de NATO anul trecut, urmărește să consolideze securitatea în regiunea Mării Baltice prin abordarea provocărilor de securitate în creștere. Acest model de rotație urmărește să compenseze lipsa sistemelor permanente de apărare aeriană în statele baltice prin menținerea unei prezențe constante a forțelor aliate, oferind o protecție sporită împotriva eventualelor amenințări aeriene.
Țările de Jos și-au desfășurat anterior sistemul Patriot cu rază lungă de acțiune la baza aeriană Siauliai din Lituania în această vară, în cadrul exercițiului BALTCON24.
Această desfășurare a marcat un pas semnificativ către o cooperare mai strânsă între cele două națiuni. Kasciunas a menționat, de asemenea, posibilitatea unei desfășurări regulate de sisteme Patriot din Țările de Jos pentru exerciții în Lituania, subliniind valoarea strategică a acestui parteneriat.
În paralel cu desfășurările de trupe prin rotație ale NATO, Lituania își consolidează în mod constant propria apărare aeriană. Două acorduri semnate în octombrie 2024 cu producători europeni de armament reflectă acest angajament.
Primul, semnat cu Saab Dynamics la 1 octombrie, asigură sisteme suplimentare de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune, RBS 70 NG, bazate pe rachete portabile, pentru aproximativ 130 de milioane EUR. Aceste sisteme oferă mobilitate și capacitate de reacție sporite împotriva amenințărilor aeriene la altitudine joasă.
Al doilea acord, încheiat cu Kongsberg Defense & Aerospace, implică achiziționarea sistemului cu rază medie de acțiune NASAMS, în valoare de aproximativ 234 de milioane EUR. Inițial programată pentru 2030, această achiziție a fost devansată cu șapte ani prin finanțare suplimentară, permițând implementarea timpurie a acestor capacități esențiale. NASAMS va spori apărarea aeriană a forțelor armate lituaniene, oferind o acoperire îmbunătățită împotriva amenințărilor aeriene cu rază medie de acțiune.
Aceste inițiative se aliniază strategiei de apărare a Lituaniei de a reduce dependența de capacitățile aliate pentru apărarea aeriană și de a consolida securitatea colectivă în regiune.
Decizia NATO de a prelua responsabilitatea pentru apărarea aeriană rotativă a regiunii Mării Baltice, în colaborare cu statele membre, demonstrează în continuare angajamentul Alianței de a proteja țările baltice împotriva posibilelor amenințări.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News