Trei scenarii la finalul unei zile cruciale pentru drumul Moldovei spre Europa. De la cel mai optimist la cel mai negru scenariu la referendum

Președinta R. Moldova Maia Sandu, votând la alegerile prezidențiale și la referendumul pentru integrarea în Europa. Foto: Agerpres
Președinta R. Moldova Maia Sandu, votând la alegerile prezidențiale și la referendumul pentru integrarea în Europa. Foto: Agerpres

Republica Moldova votează azi în primul tur al alegerilor prezidențiale și, poate cel mai important, în referendumul pentru integrarea în Europa.

Rusia a investit enorm pentru ca referendumul de duminică să nu treacă și a schimbat și din strategia războiului hibrid și a dezinformării: Mesajul anti-european nu oferă acum doar alternativa pro-rusă, ci una „moldovenească”, suveranistă, de neutralitate, folosind frici induse artificial precum teama de minoritățile sexuale sau „războiul inevitabil” pentru a alimenta euroscepticismul. Partida rusă s-a deghizat, inclusiv în lupi pro-europeni care sabotează referendumul.

Pentru ca referendumul să treacă e nevoie de o prezență de cel puțin 33% iar jumătate plus unu din cei prezenți să spună „da”. 

Miza e așadar imensă. Și, așa cum a declarat și președinta Maia Sandu imediat după ce a votat, în joc este soarta R. Moldova în următoarele decenii”.

Săptămâna aceasta, experții Angela Grămadă și Cătălin Done, președinta respectiv vicepreședintele think tank-ului ESGA, prezenți în studioul DefenseRomania, în cadrul podcastului Obiectiv EuroAtlantic, au analizat alegerile cruciale din Moldova. 

 

Cum arată pe cifre atingerea pragului de 33%

 

2. "Locul Rep... (miting-chisinau-maia-sandu_93031000.jpg)

Angela Grămadă a explicat cele trei scenarii care pot rezulta după votul din această zi la referendum arătând, și cum stă situația la nivel național pe cifre, în ceea ce privește pragul ce trebuie atins.

„La începutul campaniei Comisia Electorală Centrală a vehiculat cifra de 3.3 milioane de alegători. Lucru care ulterior nu s-a dovedit a fi foarte real căci acum aceeași comisie vorbește de o listă de 3.7 milioane de alegători cu drept de vot în R. Moldova. Aici includem și diaspora și raioanele de Est ale Moldovei ocupate de forțe separatiste. Dar pentru aceștia au fost organizate 30 de secții de vot pe teritoriul controlat de autoritățile de la Chișinău, în jurul localității Varnița și o parte din ele și la Chișinău. 

Pentru validarea referendumului e nevoie ca 33% din cetățenii cu drept de vot să se prezinte la urne. Asta înseamnă cam 900.000 de alegători. Din aceștia e obligatoriu ca 50%+1 să își exprime favoarea în privința referendumului”, a explicat aceasta. În contextul unui număr mare de cetățeni în raioanele controlate de separatiști și a propagandei din țară, partida rusă încearcă ca referendumul să nu atingă 33%.

 

Rusia sau Europa? Trei scenarii pentru referendumul crucial din Republica Moldova pentru integrarea în Europa

 

3. Maia Sandu... (maia-sandu_66532400.jpg)

Avem așadar trei scenarii pe care experta le-a explicat:

I. „Cel pozitiv pe care ni-l dorim cu toții în care referendumul trece și e validat cu o susținere majoritară cu cifre care s-ar apropia de numărul celor care au votat și pentru alegerile prezidențiale, nu doar pentru referendum”. 

Adică referendumul să treacă cu un procent foarte bun care să se după mult peste 33%, undeva chiar spre 50%.

II. Referendumul va trece, dar la limită iar partida rusă se va folosi de acest lucru pentru bătălia parlamentară din 2025 unde se va juca soarta țării.

„Mai e posibilitatea ca acel prag de 33% să fie trecut, dar la limită. Iar din acești 33% cam 17% din cei cu drept de vot să își exprime favoarea. Atunci ar fi foarte clar că forțele politice pro-ruse din R. Moldova ar putea folosi în viitoarea campanie pentru alegerile parlamentare din 2025 argumentul că referendumul a fost impus. Iar dacă rezultatul se va include în marja de eroare vor folosi subiectul suspiciunii falsificării referendumului.  

III. Scenariul cel mai negru: Chiar dacă victoria Maiei Sandu la prezidențiale a acceptată de toată lume, referendumul nu trece. Astfel ne-am trezi în situația unui blocaj care ar alimenta masiv partida pro-rusă pentru a prelua puterea în 2025 și a implementa scenariul georgian pentru blocarea drumului pro-european al Moldovei.

„Scenariul cel mai sumbru e ca referendumul să nu fie validat, să nu atingă pragul de 33% iar cei care au ieșit să nu-și exprime opțiunea pro-europeană. Atunci partida pro-rusă va avea și mai multe argumente la alegerile parlamentare pentru a vorbi despre geopolitică, integrare euro-asiatică, parteneriat strategic cu Rusia.

Vor avea multe resurse pentru a afirma că PAS, care s-a aflat în ultimii patru ani la guvernare, nu a ținut cont de opinia cetățenilor R. Moldova și au încercat să ducă țara într-o direcție improprie identității Moldovei”, a explicat Angela Grămadă.

Indiferent de scenariul pe care moldovenii îl vor „alege” azi la urne, Angela Grămadă arată că  „problema e destul de serioasă pe umerii autorităților de la Chișinău pentru că nu au avut o campanie coerentă de promovare a beneficilor integrării în Uniunea Europeană”.

CITEȘTE ȘI: Câți luptători Wagner sunt în Moldova și de ce vor rușii ca aceștia să fie vorbitori de română. Atenție la intrarea lor în România

Podcastul integral Obiectiv EuroAtlantic în care este analizată situația din Republica Moldova:

Youtube video image

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel