'Două rachete de tip Katiuşa au căzut, una în afara ambasadei, iar cealaltă la trei metri în interior de incinta ambasadei', a declarat o sursă de securitate din Zona verde, care se reduce de acum la misiunea diplomatică americană şi împrejurimile sale. Un al treilea proiectil a căzut în fluviul Tigru, situat în vecinătatea Zonei verzi, a precizat el.
La rândul său, un ofiţer al poliţiei irakiene a confirmat pentru AFP, sub rezerva anonimatului, că 'două rachete de tip Katiuşa s-au abătut în Zona verde, nu departe de ambasada americană'. El a adăugat că s-a stabilit că tirurile au fost trase din sudul Bagdadului, o zonă unde numeroase miliţii pro-Teheran controlează cartiere întregi.
Comandamentul militar irakian a indicat 'două tiruri' în vecinătatea Zonei verzi, între care unul înspre Tigru, fără să menţioneze totuşi ambasada americană.
În timp ce Bagdadul pledează de luni de zile pentru ca criza americano-iraniană să nu se extindă pe teritoriul său, sirenele ambasadei SUA, ultimul vestigiu al Zonei verzi din Bagdad deschisă de acum tuturor, au răsunat de două ori în cursul nopţii de luni spre marţi, au indicat surse străine din acest perimetru.
Milițiile pro-Teheran
Irakul, devastat de ani de violenţe şi de conflicte dintre care ultimul împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, continuă să se confrunte cu lipsa de securitate, marcată de atentate sângeroase, chiar dacă acestea au devenit mai puţin frecvente. În plus, acesta trebuie să facă faţă prezenţei pe teritoriul său a miliţiilor pro-Teheran înarmate şi finanţate de către instructori iranieni.
Aceste tiruri nu au fost deocamdată revendicate.
Ultimul atac de acest gen datează din 19 mai, când o rachetă a fost trasă asupra Zonei verzi, la numai câteva zile după ce administraţia americană şi-a rechemat în ţară diplomaţii neesenţiali din Irak.
Recentele raiduri asupra bazelor grupărilor paramilitare şiite irakiene apropiate Iranului - pe care acestea le atribuie Israelului - au generat temeri privind o escaladare, fără consecinţe militare până în prezent, dar ale cărei repercusiuni se resimt la nivelul clasei politice irakiene, puternic divizată între susţinători pro-Teheran şi cei pro-Washington.
Acest clivaj ar putea genera, din nou, o dezbatere în parlament unde zeci de deputaţi militează pentru înscrierea cât mai rapid pe ordinea de zi a unui calendar privind plecarea forţelor străine din Irak, cu trupele SUA în frunte.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News