Un membru al guvernului rus afirmă deschis că starea dominantă de spirit este dezamăgirea. “Ne așteptam să se termine războiul, să se termine luptele. Oboseala ne însoțește de mult timp. Ne-am săturat deja să așteptăm, cu atât mai mult să simțim că mergem din ce în ce mai adânc în fiecare zi. De asemenea, ne așteptam la un fel de ridicare a sancțiunilor în schimbul păcii. Acum, situația provoacă din ce în ce mai multă durere.”
Starea economiei ruse a devenit într-adevăr un „punct de tensiune” până la sfârșitul anului 2024, au declarat sursele citate. Marii afaceriști au vorbit deschis despre nemulțumirea lor față de rata cheie ridicată a Băncii Centrale.
Potrivit unui consultant rus care lucrează atât cu administrația Putin, cât și cu importanți oameni de afaceri: „Deocamdată, majoritatea [companiilor] supraviețuiesc cumva, toată lumea afișează o față curajoasă. Unii chiar cresc. Dar acest lucru se întâmplă din cauza canibalizării activelor companiilor străine care pleacă, cele slabe. Dar toată lumea înțelege că acest lucru nu va dura mult. Cu siguranță nu va fi mai bine înainte”.
Potrivit Meduza, sondajele de opinie publică arată că majoritatea rușilor sunt în favoarea începerii negocierilor pentru semnarea unui acord de pace și încheierea războiului cu Ucraina. Chiar și datele venite de la organizațiile pro-Kremlin implicate în companiile de propagandă și dezinformare pentru Ministerul rus al Apărării arată că două treimi dintre ruși au fost nemulțumiți de rezultatele din 2024.
Sursele citate sunt de acord că „speranțele pentru o pace rapidă” și relaxarea sancțiunilor s-au estompat după ce Ucraina și-a lansat incursiunea în regiunea Kursk a Rusiei, în august 2024, dar au recunoscut că, cel mai probabil, războiul s-ar fi continuat până în 2025 chiar și dacă armata ucraineană nu s-ar fi angajat în această ofensivă.
Victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA a readus inițial „anumite speranțe” de pace în rândul oficialilor ruși de rang înalt. Însă, după ultimele declarații, aceste speranțe „nu mai sunt atât de mari”. „Președintele [Putin] are cerințele sale – întregul teritoriu al celor patru regiuni [din Ucraina]. Condițiile lui Trump sunt diferite. Nu este clar unde se poate afla compromisul”, a declarat o sursă apropiată Kremlinului.
Există și o “teamă de pace” la Kremlin
Surse apropiate echipei de politică internă a lui Putin au declarat că, în pofida „oboselii de război”, încheierea conflictului în 2025 ar putea genera o „criză potențială” pentru oficialii administrației prezidențiale.
„Pentru a spune clar, în prezent este destul de limpede cum merg lucrurile. Dar dacă SVO [Operația militară specială] se încheie, ce se întâmplă în continuare? Trebuie să le spui oamenilor ce se va întâmpla mâine, de ce este greu acum, când lucrurile vor deveni mai ușoare și cum. Și nimeni nu știe răspunsurile la acele întrebări”, a explicat una dintre surse.
La începutul lunii decembrie, presa rusă a informat că administrația Putin a organizat un seminar pentru adjuncții guvernatorilor regionali, unde au discutat despre „indicatorii țintă” pentru alegerile pentru Duma de Stat din 2026 și planurile pentru dezvoltarea unei „imagini a victoriei”.
Surse care au participat la eveniment au confirmat că sfârșitul războiului a fost într-adevăr un subiect de discuție la această activitate. „A fost mai degrabă o recunoaștere a faptului că SVO se va încheia oricum și că va trebui făcut ceva. Dar cum te poți pregăti pentru pace dacă termenii acelei păci sunt neclari? Dar, mi-am dat seama de un lucru – orice rezultat al SVO va fi numit o victorie”, a declarat un oficial.
Foarte probabil, pentru a distrage atenția la problemele reale generate de războiul pe care Kremlinul îl va declara oricum câștigat, strategii ruși au în vedere pregătirea unor scenarii de „intrare în realitatea postbelică”. Astfel, printre direcțiile postbelice vehiculate, pe lângă pregătirea prezentării războiului ca un succes de necontestat al Rusiei, sursele Meduza au enumerat posibilitatea organizării alegerilor anticipate în 2025 sau inițierea demersului de „integrare mai profundă” cu Belarusul.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News