Încheiat pe 11 aprilie, Ramstein Flag 2025 (RAFL25) a reprezentat primul exercițiu de zbor la nivel tactic cu zboruri reale al Comandamentului Aerian Aliat, în cadrul căruia avioanele au zburat, simulând diverse misiuni.
Cele trei aeronave ale ROAF și aproximativ 35 de militari din cadrul Bazei 71 Aeriană au executat misiuni complexe în cooperare cu alte aeronave aliate în scenarii simulate.
F-16 ale ROAF / Foto: Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE)
RAFL25 a reunit aproximativ 2.000 de militari, peste 90 de avioane din peste 15 state NATO, care au operat din 12 baze aeriene aliate din toată Europa.
În timpul RAFL25 au fost finalizate peste 1800 de misiuni de zbor, inclusiv cele de realimentare, la care au participat și F-16 Forțelor Aeriene Române.
Un exemplu în timpul exercițiului a fost o misiune încrucișată, care a presupus ca aeronavele F-35 Lightning II ale US Air Force și cele ale Forțelor Aeriene ale Țărilor de Jos să fie alimentate și deservite de echipaje din statul partener, înainte de a fi retrimise în misiunile anti-acces/refuzare a zonei.
Având ca punct de plecare exercițiul inaugural de anul trecut (RAFL24), exercițiul din acest an s-a concentrat pe îmbunătățirea capacităților în combaterea anti-acces/refuzarea zonei (C-A2/AD), apărarea integrată aeriană și antirachetă (IAMD), angajarea în luptă agilă (ACE) și schimbul de informații între aliații participanți.
Planificarea exercițiilor RAFL25 s-a bazat nu doar pe lecțiile identificate în timpul RAFL24, ci și pe lecțiile din războiul aflat în desfășurare în Ucraina.
Exerciții militare ale NATO, cu participarea militarilor români
Amintim că, în prezent, aproximativ 5.000 de militari din statele NATO se instruiesc în România.
Țara noastră găzduiește mai multe structuri și comandamente NATO importante, iar militarii români se instruiesc împreună cu personal militar din 17 țări - Statele Unite ale Americii, Franța, Spania, Portugalia, Polonia, Belgia, Marea Britanie, Țările de Jos, Italia, Bulgaria, Turcia, Luxemburg, Germania, Canada, Grecia, Macedonia de Nord și Ungaria.
De asemenea, acest an este foarte dinamic din punct de vedere al exercițiilor militare.
Exerciții importante pentru care ne pregătim sunt DACIAN SPRING 25 (între 5–23 mai 2025, la care vor participa 4.000 de militari și 913 mijloace tehnice din 10 țări aliate : Franța, Belgia, Spania, Luxemburg, Italia, Bulgaria, Polonia, Portugalia și Macedonia de Nord) și SABER GUARDIAN 25 - planificat de USEUCOM, în colaborare cu Statul Major al Apărării.
În prezent, vânătorul de mine „Sublocotenent Ion Ghiculescu” ia parte la cea de-a patra activare a Grupului operativ pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră – MCM BLACK SEA (Mine Counter-Measures Task Group Black Sea).
La Exercițiul SEA SHIELD (31.03-11.04.2025) au participat peste 2300 de militari români și din 11 state aliate (Albania, Bulgaria, Canada, Franța, Grecia, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Spania, SUA și Turcia), 33 de nave și nouă ambarcațiuni rapide, 14 aparate de zbor și 90 de vehicule.
Referitor la exercițiile majore la care România joacă un rol fundamental, în perioada 13 ianuarie – 26 februarie a.c. s-a desfășurat Exercițiul NATO STEADFAST DART 25, pe timpul căruia s-a testat dislocarea, în premieră, a Forței de Reacție a NATO (Allied Reaction Force - ARF) pe teritoriile României, Greciei și Bulgariei.
Prin acest exercițiu, NATO a exersat capacitatea de a activa ARF, de a coordona tranzitul forței rapide de reacție și de a proiecta descurajarea strategică, prin consolidarea forțelor pe Flancul Estic al Alianței. La acest exercițiu, au participat aproximativ 10.000 de militari din 9 state aliate.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News