Trebuie privit adânc în istorie pentru a înțelege amploarea loviturii încasată de Rusia: E prima oară după 1904 când rușii pierd în război un comandant de Flotă

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Colaj foto Flota rusă din Marea Neagră. Sursa Foto: UNIAN.
Colaj foto Flota rusă din Marea Neagră. Sursa Foto: UNIAN.

În urmă cu patru zile ucrainenii au lovit devastator sediului Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) din Sevastopol, Crimeea. Au murit atunci 34 de ofițeri ruși, inclusiv comandantul flotei, amiralul Viktor Sokolov. Și e prima oară în istorie după 1904 când rușii pierd în război un comandant de flotă. 

Cum s-a ajuns aici?

Statul major al Flotei Ruse din Marea Neagră, cu sediul în Sevastopol, Crimeea, a fost lovit pe 22 septembrie 2023, în timpul unui atac cu rachete ucrainene. Imaginile prin satelit realizate de Planet.com au dezvăluit daune masive provocate de atacul asupra clădirii. După cum susțin oficialii ucraineni, aceasta nu mai poate fi restaurată.

Atacul a fost efectuat cu întrebuințarea rachetelor cu rază lungă de acțiune Storm Shadow care au făcut ravagii. 

În urma atacului au murit 34 de ofițeri ruși, inclusiv amiralul Viktor Sokolov. Informația e confirmată de serviciile de informații ucrainene. Moscova a confirmat că ucrainenii au lovit sediul Flotei Ruse din Marea Neagră din Sevastopol, dar cu amendamentul că „daunele sunt minore”. Niciun cuvânt despre victime, însă rușii nu au reacționat la informația cu privire la moartea amiralului Sokolov. Și tăcerea e un răspuns.

3. Viktor Sok... (viktor-sokolov_29277400.jpeg)

Viktor Sokolov, comandantul Flotei Ruse din Marea Neagră. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova via Wikipedia

Presa de propagandă din Federația Rusă evită subiectul. Nimic despre atacul devastator asupra sediului Flotei ruse din Marea Neagră de la Sevastopol. Printre rânduri, cei de la Tass au preluat un mesaj al Ministerului rus al Apărării în care era anunțată populația că vor exista explozii în zonă ca urmare a ... „demolării planificate a unor clădiri din cadrul Flotei Ruse din Marea Neagră”. Nicio informație care să nege măcar moartea amiralului Sokolov. Totul e ascuns sub preș, despre victime nu se vorbește deloc.

Pentru ruși atacul asupra sediului Flotei Ruse din Marea Neagră nu a fost decât cireașa de pe tort, care a confirmat zilele horror cu care s-a confruntat Marina rusă, după pierderea navei de asalt amfibiu Minsk, și mai ales a submarinului Rostov pe Don, intrat în dotarea Forțelor Navale Ruse abia în 2014. Ambele lovite de ucraineni.

 

E pentru prima oară după 1904 când Rusia pierde un comandant de Flotă în timp de război. Acest lucru nu s-a întâmplat nici măcar în cele două războaie mondiale

 

Jurnaliștii ucraineni de la Defence Express semnalează un fapt cel puțin interesant: Ultimul comandant de Flotă rus ucis în război a fost Stepan Makarov, ucis pe 13 aprilie 1904 în timpul războiului ruso-japonez. 

Viceamiralul Makarov a murit la bordul navei Petropavlovsk, care a fost aruncată în aer de o mină. Războiul împotriva Japoniei, ceea ce trebuia să fie un război scurt și o demonstrație de forță, s-a încheiat catastrofal pentru Rusia țaristă în 1905, cu o înfrângere. 

Nici în Primul Război Mondial (1914-1918), precum nici în cel de-al Doilea Război Mondial (1939-1945), nu a murit vreun comandat de Flotă rus. Maximul atins a fost în 1943, când viceamiralul Valentin Drozd, cel care atunci se afla la comanda escadronului Flotei Baltice, a murit după ce mașina în care se afla s-a scufundat ca urmare a spargerii gheții de către o bombă germană.

2. Lansare de... (kalibr-rusia-rachete_63495400.jpg)

Lansare de rachete Kalibr de către Flota rusă a Mării Negre. Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă

În ceea ce îl privește pe amiralul Viktor Sokolov, comandantul Flotei Ruse din Marea Neagră, ucis de ucraineni, trebuie precizat că acesta a preluat comanda Flotei în august 2022 după ce l-a înlocuit pe amiralul Igor Osipov. O mișcare care se dovedește norocoasă pentru Osipov.

Numirea lui Sokolov s-a produs după două evenimente care au afectat grav Marina rusă. Este vorba despre atacul cu dronă asupra Comandamentului Floteri Ruse din Marea Neagră din Sevastopol - atacul de anul trecut - și exploziile de la Baza Aeriană Saki, care s-au soldat cu distrugerea a mai mult de 10 avioane de tip Su-30SM și Su-24M(MR).

Update, 26/09, ora 20.50: Kremlinul a difuzat imagini în care apare comandantul Flotei Rusiei la Marea Neagră, care ar fi supraviețuit atacului Storm Shadow din Sevastopol

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel