Tratatului privind Armele Strategice Nucleare (START) | Statele Unite şi Rusia vor purta negocieri

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Rusia-siloz de rachete nucleare
Rusia-siloz de rachete nucleare

Statele Unite ale Americii şi Federaţia Rusă vor purta negocieri cu privire la controlul armelor pe data de 22 iunie, la Viena, cu câteva luni înainte de expirarea Tratatului privind armele strategice nucleare (START), informează marţi dpa.

Publicitate

Ultimul tratat important între SUA şi Rusia privind controlul armamentului, noul tratat START, va expira în 2021. Tratatul, semnat de predecesorul preşedintelui american Donald Trump, Barack Obama, în 2010, limitează la 1.550 numărul de focoase nucleare operaţionale (încărcate pe rachete, pe submarine şi bombardiere) şi la 800 numărul de lansatoare de rachete nucleare, potrivit Agerpres.

,,Întâlnirea a fost confirmată pentru data de 22 iunie, la Viena", a anunţat ministrul de externe-adjunct al Rusiei, Serghei Riabkov, potrivit declaraţiilor sale transmise de agenţia de presă Interfax.

SUA au declarat anterior că la aceste negocieri ar trebui să participe şi China, în condiţiile în care capacitatea nucleară şi de rachete a Beijingului se extinde rapid.

Riabkov a spus că Moscova nu ştie deocamdată dacă o delegaţie a Chinei va participa la negocierile de la Viena. 

 

Administraţia preşedintelui Donald Trump ar lua în calcul efectuarea unui test nuclear

 

În urmă cu aproape două săptămâni, administraţia preşedintelui Donald Trump a evocat posibilitatea efectuării primului test nuclear american după anul 1992, ca avertisment la adresa Rusiei şi Chinei, decizie ce ar reprezenta o schimbare radicală a politicii de apărare a SUA. Ceea ce în prima fază a părut a fi un zvon, a fost repede confirmat chiar de către Drew Walter, secretarul adjunct pentru probleme nucleare din cadrul Departamentului Apărării al SUA.

Drew Walter a precizat, la momentul respectiv, într-un interviu acordat publicației Defense News că un test nuclear american ar putea avea loc în doar câteva luni în cazul în care președintele Donald Trump va solicita acest lucru. Fie din considerente tehnice ori geopolitice.

Totuși, oficialul american a subliniat că „nu există nicio schimbare” în ceea ce privește politica nucleară a Statelor Unite ale Americii.

 

Denuclearizarea rămâne un mit? Puterile nucleare continuă să aloce bani pentru întreţinerea arsenalelor atomice

 

Statele care deţin arme nucleare au cheltuit în 2019 suma record de 73 miliarde de dolari pentru arsenalele lor atomice, cu aproape zece procente mai mult decât în anul precedent, conform raportului prezentat la Geneva, la începutul lunii mai, de organizaţie non-guvernamentală Campania Internaţională pentru Interzicerea Armelor Nucleare (ICAN), grup de organizaţii laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2017.

SUA sunt responsabile pentru aproape jumătate din această sumă şi pentru cea mai mare parte a creşterii totale, relevă ICAN.
Bugetul în materie al Statelor Unite, care include cercetarea în domeniul armelor nucleare, a crescut cu 5,8 miliarde de dolari, ajungând în 2019 la 35,4 miliarde de dolari.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel