Ultimul tratat important între SUA şi Rusia privind controlul armamentului, noul tratat START, va expira în 2021. Tratatul, semnat de predecesorul preşedintelui american Donald Trump, Barack Obama, în 2010, limitează la 1.550 numărul de focoase nucleare operaţionale (încărcate pe rachete, pe submarine şi bombardiere) şi la 800 numărul de lansatoare de rachete nucleare.
SUA sperau ca Rusia să convingă China să se ralieze negocierilor cu privire la limitarea stocurilor de arme nucleare pentru cele trei ţări.
Citeşte şi: China, parte semnatară a unui nou Tratat INF? Beijingul ar putea pierde o bună parte din rachetele balistice
SUA s-au retras în ultimii ani din tratate internaţionale încheiate anterior asupra controlului armelor, precum Tratatul privind forţele nucleare cu rază medie de acţiune (Tratatul INF) şi acordul privind programul nuclear al Iranului, şi doreşte acum să încheie în schimb un acord trilateral cu Rusia şi China.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Hua Chunying, a afirmat că Beijingul a declarat anterior că nu se va ralia negocierilor trilaterale. ,
,Noi am notificat că SUA au tot abordat China în această problemă... care oricum a fost creată" cu intenţia de a abate atenţia de la responsabilitatea lor, a spus Hua, potrivit Agerpres.
Afirmaţiile Washingtonului conform cărora doreşte să negocieze cu bună credinţă "par extrem de ridicole şi chiar suprarealiste", a adăugat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News