Tratatul privind armele nucleare. Moscova se declară deschisă la dialog, pe un dosar suspendat chiar de Vladimir Putin

Racheta Sarmat
Racheta Sarmat

Săptămâna trecută, ca răspuns la decizia lui Vladimir Putin de a suspenda Tratatul START,  Statele Unite anunțaseră că vor suspenda notificările către Moscova, privind poziționarea rachetelor și a lansatoarelor sale. „Începând cu 1 iunie 2023, Statele Unite nu mai trimit Rusiei notificările cerute în temeiul tratatului, inclusiv actualizări privind starea sau locația echipamentelor care fac obiectul tratatului, cum ar fi rachetele și lansatoarele”, se arată în fișa informativă a Departamentului de Stat.

După măsura luată de Departamentul de Stat, Jake Sullivan, consilierul președintelui Joe Biden pentru securitate naţională al Statelor Unite, a cerut discuţii bilaterale privind controlul armelor nucleare. Sullivan a declarat vineri că Statele Unite vor respecta limitele armelor nucleare stabilite în Noul tratat START.

"Intrăm într-o nouă eră care necesită noi strategii", a afirmat Jake Sullivan, referindu-se la strategia americană privind armele nucleare, insistând asupra dorinţei de dialog cu Rusia şi China.

Semnat în 2010 și care urmează să expire în 2026, tratatul ”New START” limitează numărul de focoase nucleare strategice pe care țările le pot desfășura. În condițiile stipulate în tratat, Moscova și Washingtonul nu pot desfășura mai mult de 1.550 de focoase nucleare strategice și un total de 700 de vectori purtători.

SUA au decis să adopte ”o abordare în trepte”, ca răspuns la suspendarea Rusiei pentru a „le oferi oportunitatea de a reveni la masa pentru a discuta despre revenirea la conformitate în cadrul unui nou START și, desigur, primind această informație încă o dată.”

Săptămâna aceasta, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova salută declarația SUA cu privire la disponibilitatea sa pentru dialog cu Rusia privind un nou sistem de control al armelor nucleare, dar așteaptă o propunere oficială. 

”Aceasta este o declaraţie importantă şi pozitivă a dlui Sullivan. Desigur, ne aşteptăm să fie confirmată de facto de paşi prin canale diplomatice, iar apoi formatele propuse pentru dialog pot fi luate în considerare", a spus Peskov.

În februarie 2023, Rusia a suspendat participarea la acest acord. La sfârșitul lunii martie, secretarul adjunct al Apărării al SUA pentru Politica Spațială, John Plum, a declarat că Washingtonul, ca răspuns la o decizia Rusiei, nu va mai transfmite Moscovei date cheie despre forțele sale nucleare strategice.

În conformitate cu Tratatul privind armele ofensive strategice, încheiat de Moscova și Washington în 2010 (reînnoit în  2021), țările sunt obligate să facă schimb de baze de date cuprinzătoare cu privire la statutul focoaselor de două ori pe an.  

Departamentul de Stat a declarat că continuă să notifice Rusia cu privire la lansările de rachete balistice intercontinentale (ICBM) și de rachete balistice submarine (SLBM), în conformitate cu Acordul de notificare pentru lansarea rachetelor balistice din 1988 și despre exercițiile strategice în conformitate cu un acord separat din 1989.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel