Moscova nu a manifestat nicio intenţie de a renunţa la programul său de rachete, dezvoltat, potrivit Occidentului, cu încălcarea Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), şi-a exprimat vineri regretul secretarul general al NATO, la finalul unei reuniuni cu participarea ministrului-adjunct al afacerilor externe al Federaţiei Ruse, Serghei Riabkov, informează AFP. 'Nu s-a înregistrat niciun progres real în timpul reuniunii. Rusia nu a manifestat intenţia de a-şi schimba poziţia', a declarat Jens Stoltenberg după reuniunea Consiliului NATO-Rusia cu Serghei Riabkov, la Bruxelles.
'Tratatul este în pericol. Situaţia este foarte serioasă', a avertizat el. Jens Stoltenberg a precizat totodată că 'Rusia are încă timp să se conformeze obligaţiilor tratatului', care interzice utilizarea de rachete cu o rază situată între 500 şi 5.000 de kilometri. NATO nu-şi fac iluzii în legătură cu fermitatea Rusiei, chiar dacă Moscova a decis să-l trimită pe ministrul său adjunct al afacerilor externe la o reuniune a ambasadorilor celor 29 de ţări membre ale Alianţei, a explicat pentru AFP o sursă diplomatică. Negocierile directe de la Geneva dintre americani şi ruşi, semnatarii Tratatului INF în 1987, nu au dus la niciun rezultat. 'Ruşii trag de timp', a deplâns un alt diplomat.
La 4 decembrie Moscovei i s-a dat un ultimatum de 60 de zile pentru a-şi respecta angajamentele şi acesta va expira la 2 februarie, a amintit Jens Stoltenberg. 'Începând cu 2 februarie, americanii vor lansa procedura de retragere şi aceasta va dura 6 luni, ceea ce oferă Rusiei încă o oportunitate să se conformeze obligaţiilor sale', a adăugat secretarul general al NATO. 'Discuţiile sunt dificile şi dezacordurile cu Moscova sunt serioase', a recunoscut Stoltenberg. 'Însă eu sunt convins de necesitatea de a ne întâlni atunci când tensiunile sunt crescute, chiar dacă nu am putut rezolva problema', a mai spus el.
Vor fi organizate noi reuniuni ale Consiliului NATO-Rusia, instanţă consultativă între cele două blocuri, a asigurat Stoltenberg. NATO consideră că Moscova a încălcat Tratatul INF prin noul său sistem de rachete cu rază lungă SSC-8 (potrivit nomenclatorului NATO) şi au cerut distrugerea noilor rachete. 'Rusia încearcă să deturneze atenţia, denunţând rachetele-ţintă (ale NATO) folosite pentru a testa interceptoarele sistemelor de apărare, însă acestea nu încalcă tratatul', a subliniat Stoltenberg. 'Nu există noi rachete americane în Europa, ci noi rachete ruse care subminează tratatul', a insistat el. 'NATO le-a cerut autorităţilor militare să examineze consecinţele unei lumi fără Tratatul INF cu Rusia, care ar continua să dezvolte rachete, însă nu vreau să fac speculaţii asupra rezultatelor muncii lor', a mai spus secretarul general al Alianţei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News