Tranziția către energia verde este inevitabilă. Cu cât acționăm rapid, cu atât costurile vor fi mai reduse | Aspen – GMF Bucharest Forum 2024

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Energie eoliană / pexels, Kervin Edward Lara
Energie eoliană / pexels, Kervin Edward Lara

Tranziția către energia verde rămâne unul dintre obiectivele cruciale ale Europei. Problematica a fost abordată și în cadrul Aspen – GMF Bucharest Forum, organizat de Institutul Aspen România și German Marshall Fund of the United States, ajuns la a 13-a ediție.

Publicitate

Europa accelerează tranziția energiei verde pentru a combate schimbările climatice, iar industriile, instituțiile financiare și consumatorii sunt în prim-planul acestei schimbări de paradigmă.

În cadrul panelului „Economia verde și tranziția către energie verde – o schimbare de paradigmă pentru industrie, finanțe și consumatori”, organizat la Aspen – GMF Bucharest Forum, a explorat cum economia verde transformă sectoarele tradiționale, piețele financiare și comportamentul consumatorilor. 

În cadrul panelului, Sorin Elisei, Director General pentru Politici Energetice în Ministerul Energiei din România, a declarat că, deși statul a investit semnificativ în energie verde, costurile energiei continuă să fie ridicate.

”Am venit cu o serie de facilități, statele au acordat miliarde pentru proiecte in domeniul energiei verzi, dar asistăm la situația în care prețurile energiei verzi rămân ridicate”.

La rândul său, George Agafiței, Șef al Afacerilor Instituționale și Sustenabilitate, PPC România, a subliniat că tranziția verde necesită investiții semnificative, dar piața energiei verzi a evoluat semnificativ în ultimii ani, inclusiv datorită apariției prosumatorilor.

”Încercăm să învățăm împreună cu consumatorii, deoarece nimeni nu a mai făcut acest lucru până acum. Alocăm resurse semnificative în domeniul energiei verzi și nu propunem ca până în 2026 să producem 2 GW de energie verde, având ca obiectiv să fim printre liderii din domeniu. Tranziția verde nu este un cost, ci o investiție, și este obligatoriu să o realizăm”, a declarat George Agafiței

Claudia Griech, Director General al E.ON a remarcat faptul că tranziția verde necesită necesită predictibilitate pentru investitori și o finanțare clară, sprijinită de bănci.

”Tranziția verde este atât o obligație, cât și o oportunitate pentru jucătorii din piață. Finanțarea tranziției verzi necesită predictibilitate pentru investitori, despre vorbim de investiții uriașe și eforturi masive în digitalizare, care implică costuri ridicate. Deși există împrumuturi verzi, procesul este complex și anevoios, deci trebuie accelerat. Facilităm accesul la energia verde, însă finanțarea trebuie facilitată de bănci”.

Ana Maria Borlovan, Șef al Operațiunilor de Transport, Europa Centrală și de Est, Uber,  a precizat că compania țintește să devină platformă cu zero emisii până în 2040.

”Suntem în avangarda tranziției verzi, cu obiectivul asumat acum 4 ani de a deveni o platformă cu zero emisii de carbon până în 2040. Dar pentru aceasta, avem nevoie de sprijin din partea reglementatorilor, producătorilor auto și companiilor din energie. Londra este un exemplu – 30% din curse sunt cu emisii zero. În România, cursele verzi au crescut de opt ori față de anul trecut, ceea ce arătă interesul clienților. Aproximativ 15% din emisii provin din sectorul auto, incluzând transportul de mărfuri. Am inițiat o serie de parteneriate pentru a promova intermodalitatea și transportul cu zero emisii”, a explicat Ana Maria Borlovan.

Andrei Covatariu, Cercetător Asociat, Centrul pentru Reglementare în Europa (CERRE) / Aspen Alumnus, a explicat că tranziția verde, deși pare costisitoare, trebuie accelerată pentru a menține competitivitatea și a reduce costurile pe termen lung.

”Cadrul legislativ ar trebui să sprijine tranziția, mai ales că energia trebuie să înțeleasă ca un serviciu public sau bun public. Este atât o oportunitate, cât și o obligație. Tranziția verde va implica costuri, dar trebuie sa înțelegem contextul, pentru că, dacă amânăm schimbările, trecerea va fi și mai costisitoare. Perspectivele pentru tranziția verde sunt optimiste, însă trebuie să acționăm rapid pentru a rămâne competitivi”, a punctat Andrei Covatariu.

Youtube video image

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel