Transnistria și-a sărbătorit cea de a 28-a pretinsă independență

S.I. Catalin |
Data publicării:
Sursa foto: Deschide.md
Sursa foto: Deschide.md

Ieri, 2 septembrie 2018, la Tiraspol a fost organizată o paradă militară dedicată așa-zisei independențe a regiunii transnistrene. La sătbătoarea separatismului au luat parte 21 de formațiuni militare și conducerea regiunii secesioniste.

Parada a fost condusă de către așa-zisul ministru al Apărării al RMN, generalul Oleg Obrucikov. Parada a avut loc ieri, 2 septmebrie, început la ora 9:00 dimineața, potrivit Deschide.md.

În cuvântul său de salut, liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski a repetat deja clasicele etichete ale acestei zile, că „transnistrenii își doresc să trăiască într-un stat recunoscut pe plan internațional”.

Krasnoselski a mai adăugat că Transnistria după recunoașterea internațională va trebui să se integreze în Rusia așa cum au votat cetățenii regiunii la pretinsul referendum din anul 2006.

După discursurile pompoase de la tribună, în piața Suvorov din Tiraspol au defilat formațiunile așa-numitului Minister al Apărării, ale KGB-ului transnistrean, ale miliției, dar și cursanții școlilor de cadețe și a școlii Suvorov.

Pe 2 septembrie 1990 a fost autoproclamată „Republica Sovietică Socialistă Moldovenească Transnistreană” (RSSMT), iar la 25 noiembrie 1990 , a fost ales prin vot universal Sovietului Suprem al RSSMT. La 25 august 1991 sovietul suprem al RSSMT a adoptat declarația de independență a noii republici sub numele de „Republica Moldovenească Nistreană”.

Republica Moldova a pierdut controlul acestei regiuni în urma intervenției armatei ruse (armata a 14-a) în conflictul din Transnistria. Este recunoscută de alte trei pseudostate care nu sunt membre ONU şi se află în situaţii similare cu a Transnistriei: Abhazia, Nagorno-Karabah și Osetia de Sud.

În acest moment, armata rusă continuă să staționeze pe teritoriul Moldovei încălcând angajamentele de retragere totală luate de Rusia la conferințele OSCE din 1999 și 2001. Conform Curții Europene a Drepturilor Omului, regimul separatist se află „cel puțin sub influența decisivă a Rusiei” și „supraviețuiește grație sprijinului militar, economic, financiar și politic pe care Rusia i-l furnizează.”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel