Transnistria a rămas fără gaze. ”TiraspolTransgaz” sistează furnizarea de apă caldă și căldură către populație

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Tiraspol / Foto: Stefan Wisselink, flickr
Tiraspol / Foto: Stefan Wisselink, flickr

Gazprom a sistat livrările de gaze către Republica Moldova, iar regiunea transnistreană este cea mai afectată de măsura concernului energetic rus.

De la 1 ianuarie 2025, ora 07:00, autoritățile de la Kiev au oprit tranzitul gazului rusesc spre Europa, prin Ucraina, întrucât Kievul nu a reînnoit contractul cu Gazprom.

Ungaria și Serbia mai primesc gaz rusesc doar prin TurkStream - prin Marea Neagră - şi prelungirea acestuia, Balkan Stream. Slovacia va primi gaz din Germania și Ungaria, dar spune că se va confrunta cu costuri suplimentare de 90 de mil. euro, din taxele de tranzit. Austria a anunțat că va utiliza alte surse precum punctele de realimentare din Germania sau Italia și din depozitele proprii.

Gazul rusesc care tranzita teritoriul Ucrainei ajungea inclusiv în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Deși autoritățile de la Chișinău au purtat discuții cu conducerea Gazprom pentru a continua livrările de gaze naturale pentru stânga Nistrului prin gazoductul trans-balcanic, compania nu a dat curs solicitării, invocând neachitarea unei pretinse datorii care nu a fost confirmată în urma efectuării unui audit internațional.

Compania „Tiraspoltransgaz”, controlată de autoritățile transnistrene, a anunțat în dimineața de 1 ianuarie locuitorii regiunii transnistrene că se va sista furnizarea gazului până la ora 12:00 în centralele termice, sectoarele private și blocurile de locuit cu încălzire autonomă. Încălzirea centralizată și furnizarea apei calde au fost sistate în majoritatea localităților din regiunea transnistreană.

La căldură mai sunt conectate doar câteva instituții medicale și publice

 

„Tiraspoltransgaz” a precizat că, în blocurile de locuit, gazul este încă disponibil pentru gătit, însă doar până ce presiunea din rețea va scădea la un nivel critic. Locuitorii au fost îndemnați să se asigure că închid robinetele de gaz și să nu încerce să restabilească alimentarea cu gaz pe cont propriu.

În prezent, energia electrică este disponibilă, iar apa rece va fi furnizată atâta timp cât va exista curent electric, transmite Zona de Securitate, ciată de publicația Ziarul de Gardă.

„Lipsa gazului se înregistrează și în localitățile controlate de autoritățile constituționale, dar care sunt conectate la sistemul de aprovizionare cu gaz din regiune. Printre acestea se numără: Varnița, Cocieri, Corjova, Coșnița, Doroțcaia, Molovata Nouă, Pârâta, Pohrebea și Vasilievca, Copanca, Hagimus și Fârlădeni. Cele mai vulnerabile rămân însă satele Varnița și Copanca, care, pe lângă dependența de gaz, sunt conectate și la aceeași sursă de energie electrică provenită exclusiv din regiune”, specifică Zona de Securitate.

Rusia furniza Republicii Moldova aproximativ 2 miliarde de metri cubi de gaz pe an prin Ucraina. Gazul ajungea în regiunea separatistă Transnistria, la centrala de la Cuciurgan care foloseşte gazul pentru a genera curent electric ieftin, pe care apoi îl vinde restului Moldovei.

 

Moldova primește energie din România, Transnistria produce energie cu cărbuni

 

Pe 1 ianuarie, Gazprom a confirmat că, „așa cum era de așteptat, începând cu ora 8 dimineața, ora Moscovei, tranzitul de gaze prin Ucraina a fost oprit”.

Regiunea transnistreană dispune de rezerve de cărbuni pentru acoperirea necesităților proprii de energie electrică și căldură timp de 50 de zile. Centrala electrică de la Cuciurgan (MGRES) a trecut deja la utilizarea cărbunelui.

În acest context, pentru luna ianuarie 2025, compania moldovenească SA Energocom va acoperi necesarul de consum al R. Moldova (malul drept) din importuri din România (peste 60%) și producție locală.

Pe lângă încetarea livrărilor de energie, o altă consecință a sistării gazului rusesc în regiune este pierderea veniturilor financiare pentru Tiraspol, provenite din vânzarea de energie electrică către malul drept.

Citește și: Moment istoric pentru R. Moldova: Prima zi fără gaz rusesc după 1945. Renunță Moscova atât de ușor la Transnistria?

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel