Cel de-al zecelea contingent al Armatei Naţionale a Republicii Moldova şi-a început misiunea în Kosovo (Foto)

S.I. Catalin |
Data publicării:

Militarii din cel de-al zecelea contingent al Armatei Naţionale a Republicii Moldova, detaşat în operaţiunea de menţinere a păcii KFOR, şi-au început misiunea în Kosovo, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării din Republica Moldova.

Aceştia au preluat atribuţiile pacificatorilor din cel de-al nouălea contingent moldovenesc, în cadrul unei ceremonii de transfer de autoritate, desfăşurate în Baza multinaţională „Camp Vilaggio Italia", din localitatea Pech.

În prezenţa comandantului Grupării de Forțe Multinaționale MNBG-W (Multinational Battle Group — West), colonel Gianfranco Di Marco, şi militarilor din Italia, Austria şi Slovenia, locotenent-colonelul Veaceslav Balan, comandantul KFOR-9, a predat drapelul și responsabilitățile funcției locotenent-colonelului Ion Godoroja, care urmează să ocupe acest post în următoarele șase luni.

Cel de-al zecelea contingent al Armatei Naţionale este format din 41 de militari profesionişti, dintre care şapte genişti şi un pluton de 33 de militari. Ofiţerii şi subofiţerii moldoveni vor executa operaţiuni de pază şi apărare a obiectelor de importanţă strategică, misiuni de asigurare a securităţii bazei „Camp Vilaggio Italia", inclusiv Mănăstirea Decane, precum şi de cercetare de geniu şi depistare a obiectelor explozive în aria de responsabilitate.

(w670)

KFOR (Forțele din Kosovo) este o forță militară condusă de NATO cu scopul menținerii păcii și a unei împrejurări pașnice în Kosovo fiind sub administrația ONU după sfârșitul războiului din Kosovo.

KFOR s-a format pe 12 iunie 1999 și au intrat în Kosovo, în urma unui mandat de două zile al ONU după adoptarea Rezoluției 1244 al Consiliul de Securitate ONU. În acea perioadă, Kosovo suferise o criză umanitară gravă cu forțele militare din Republica Federală Iugoslavia (RFI) și Armata de Eliberare din Kosovo (UÇK). Conflictele etnice erau uriașe, iar numărul de morți a atins recordul din istorie. Aproximativ 1 milion de refugiați au părăsit regiunea.

În anul 2007 KFOR era formată din 16,000 de trupe militare. Prezența KFOR în ziua de azi este necesară pentru a menține securitatea și stabilitatea în Kosovo, iar ONU urmărește statisticile către viitor.

Din ianuarie 2010, numărul trupelor KFOR a fost diminuat la mai puțin de 10.000.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel